Lister

Flott til fondue

Jura har tatt vinverdene­n med storm de siste årene.

- Av Knut-espen Misje

Smeltet ost scorer høyt på min nytelsessk­ala. Det gjør også vellaget Chardonnay. Men prisnivået på god Chardonnay fra de mer etablerte områdene, som Burgund og California, er på vei i taket – så av og til må det alternativ­er til. Da er det verdt å kikke naermere på viner fra Jura i Frankrike. Området ligger øst for Burgund, ved grensen til Sveits.

Her er klimaet kontinenta­lt, med varme somre som modereres av naerheten til de mektige Alpene. Vinene blir derfor både modne og syrefriske. I smaksbilde­t finner vi en blanding av kjølig og varm frukt, krydder og nøtter.

I Arbois, i hjertet av Jura, produseres det mest hvitvin av den allestedsn­aervaerend­e druen Chardonnay og den lokale helten Savagnin, og i tillegg litt rødvin av druene Pinot Noir, Poulsard og Trousseau. Denne uken er det en klassisk fremstilt, fatlagret Ligier Chardonnay Arbois 2016 (varenr. 10446301, kr 289,90, butikkateg­ori 4) som er i glasset. Vinen er produsert av Marie-colette & Hervé Ligier, som etablerte seg i Arbois på midten av 1980-tallet.

Vinen har alle de egenskapen­e som skal til for å harmonere med syndig god ostefondue.

Den lukter av sitrus, fersken, nøtter og meieri, som sammen med aromaene i den varme smeltede osten virkelig setter fyr på sansene. Vinens smaker av smør, nøtter og moden frukt er rike nok til å hamle opp med både ridderoste­n og tilbehøren­e. Et riktig godt valg i sin prisklasse!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway