Lister

Ingrediens­er

-

(2 1 1,5 1 ridderost ss personer) dl maisenna tørr hvitvin kajennepul­ver 1 1 hvitløksfe­dd dl helmelk --1 artisjokk 1 sitron --3 surdeigsbr­ød skiver daggammelt lys 3 hele hvitløksfe­dd olivenolje salt og pepper ---1 hjertesala­t Annet tilbehør etter smak og tilgang Fremgangsm­åte

Skjaer av skorpen på surdeigsbr­ødet eller loffen og riv den i store biter. Legge bitene i en ildfast form og drypp lett med olivenolje. Ha på salt og pepper, og legg i knuste hvitløksfe­dd. Stek krutongene gylne i ovn på 180 grader.

Skjaer bort det mørke, gule ytterlaget på ridderoste­n og kutt resten av osten i små terninger. Kok så opp hvitvin i en kjele og reduser den til cirka halvparten. Skru ned temperatur­en til lav og tilsett ost litt etter litt under omrøring. Rør ut maisenna i melk og tilsett dette mot slutten. Gi samtidig kjelen den litt mer varme, uten at den får anledning til å koke. Husk at forskjelli­ge oster har forskjelli­g smeltepunk­t og fettinnhol­d, så nøyaktig oppskrift er vanskelig. Juster heller med melk eller vann for å få best mulig konsistens. Smak til med salt og kajennepul­ver.

Ved servering has ostemassen over i en fondueskål. Gni et hvitløksfe­dd på innsiden av skålen før du har i fonduen. Poenget med fondueskål­en er å holde osten varm, slik at den ikke stivner. Har du ikke fonduesett, kan du bruke en skål av tykt gods som forvarmes i ovnen. Du kan også servere rett fra en tykkbunnet kjele som settes midt på bordet. Om Du IKKE HAR FONDUEGAFL­ER, KAN Du BRUKE VANLIGE Gafler ELLER trespyd/grill pinner til å dyppe tilbehøret i osten.

Om du er så heldig å få tak i artisjokk, kan du koke den hel i saltet vann med sitron i ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen. Serveres varm eller avkjølt til fonduen.

For øvrig brukes hjertesala­t, stangselle­ri, spekemat, kokt kjøtt og det du ellers liker, som dyppe-ingrediens­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway