Lister

Staur som skal baeres

-

At dagen var historisk, kunne i alle fall ikke bestrides. Den første borgerlige flerpartir­egjeringen siden 1985 hadde fått sin plattform, og statsminis­ter Erna Solbergs (H) gamle drøm og store prosjekt var realisert. Samme kveld startet utmeldinge­ne i KRF, men omfanget gjenstår jo å se. Det knepne landsstyre­flertallet som godkjente forhandlin­gsresultat­et skal ha blitt oppnådd ved at fire røde stemte blått. Er det mulig å tenke seg en plattform som ville fått noen av de øvrige til å snu?

ETTER DEN opprivende regjerings­striden i partiet sist høst, er det et fortsatt dypt splittet KRF som inntar regjerings­kontorene.

ET VESENTLIG spørsmål for inneklimae­t i den utvidede Solberg-regjeringe­n blir om Krf-ere fortsatt har tenkt å sortere hverandre i blå, røde og gule, eller om Knut

Arild Hareide vinner gehør for budskapet i sin avskjedstv­itter om å gå samlet videre. Kjell Ingolf Ropstad kan påregne mange påminnelse­r om abortargum­entet for å velge borgerlig side, men bortsett fra et oversalg på dette området har han betydelige gevinster å henvise til i partiets øvrige hjertesake­r, som fastfrysin­g av bioteknolo­giloven og styrket familiepol­itikk.

SIV JENSEN betegnet Granavolde­n-erklaering­en som bedre enn forløperen fra Jeløya - takket vaere forhandlin­gene med partiet hvor mange har ansett Frp som en hovedmotst­ander. Venstre fikk på sin side mindre av den forventede drahjelpen fra KRF til sin hovedsak klimapolit­ikk. Interessef­ellesskape­t mellom sentrumspa­rtiet er ikke det mest iøynefalle­nde i høyre/sentrumsko­alisjonen. Uansett skal det ikke glemmes at de fire partiene står bak samtlige budsjettfo­rlik i Stortinget siden 2013 og for øvrig har sikret flertall for hovedlinje­ne i Solberg-regjeringe­ns politikk.

ALT I ALT har hvert av partiene fått avtrykk i regjerings­erklaering­en som burde sikre prosjektet frem til 2021-valget. Og erklaering­en virker detaljert nok til å hindre livstruend­e omkamper. Solbergs største utfordring kan bli å balansere partimarke­ringer mot regjerings­lojalitet - og å markere grenser for grumsete soloutspil­l når Frp daler på målingene. Per Bortens erfaring fra sin firepartir­egjering - å baere staur - er en utfordring som øker med antall koalisjons­partnere.

At dagen var historisk, kunne i alle fall ikke bestrides

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway