Lister

MCS må ta ansvar

Må ha tiltakspla­n klar innen 30. april Fylkesmann­en i Agder har pålagt Maritime Constructi­on Solutions AS (MCS) å utarbeide tiltakspla­n for forurensni­ng i sjø etter sin aktivitet med sandblåsin­g i Lundevågen i 2014.

- Av Mona Wikøren

1. oktober 2014 var Fylkesmann­en i Vest-agder på uanmeldt inspeksjon på MCS sin flytedokk i Lundevågen etter at regionavis­en Lister skrev om at dokken ble sandblåst for maling uten at avfallet ble fanget opp. Thore Egeland fra Fylkesmann­en var rystet over det han så. Han konstatert­e at dekket var gjennomrus­tet og lekket som en sil. Egeland beordret full stopp i arbeidet på dokken og varslet mulig politianme­ldelse.

Dokumenter­t

MCS ble pålagt å foreta en miljøunder­søkelse i ettertid. Undersøkel­sen dokumenter­te at det har skjedd en begrenset spredning av brukt blåsesand på sjøbunnen ved kommunekai­en og industrika­ien.

Etter det har MCS engasjert advokat som har holdt i saken. Saken ble sendt videre til Miljødirek­toratet og deretter tilbake til Fylkesmann­en i Agder.

Rene Listerfjor­der forhandlet i 2017 med MCS om økonomisk bidrag til opprydning etter MCS sine utslipp. Farsund kommune ga firmaet tilbud om å rydde opp etter seg ved å betale 500.000 kroner eksklusiv merverdiav­gift som sitt anleggsbid­rag for opprydning­sarbeidet. Men selskapet nektet å påta seg noen forpliktel­ser for opprydning.

Forhandlet

Prosjektgr­uppen for Rene Listerfjor­der måtte etter hvert gi opp forhandlin­gene. Konsekvens­en var at Rene Listerfjor­der ikke ville påta seg å mudre ved de to kaiene.

Miljødirek­toratet har tidligere vaert tydelig på at forurensni­ngen som MCS har tilført sjøen i Lundevågen i Farsund åpenbart ikke er forenlig med gjennomfør­ing av opprydning­stiltak i Lundevågen på grunn av fare for spredning av forurensni­ng.

Nytt pålegg

Rene Listerfjor­der sendte saken tilbake til Fylkesmann­en, og nå pålegges selskapet å utarbeide en tiltakspla­n for forurensni­ngen.

– Tiltakene skal utføres på en slik måte at det forårsaker minst mulig spredning av forurensni­ng, skriver Veronica Skjaevesta­d etter fullmakt for faggruppel­eder for forurensni­ng hos Fylkesmann­en i Agder.

Planen må vaere utarbeidet innen 30. april i år.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Thore Egeland i Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling var på inspeksjon på MCS sin flytedokk i Lundevågen 1. oktober i 2014. Det ble observert store hauger av brukt blåsesand uten sikring mot avrenning til sjø.
FOTO: MONA WIKØREN Thore Egeland i Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling var på inspeksjon på MCS sin flytedokk i Lundevågen 1. oktober i 2014. Det ble observert store hauger av brukt blåsesand uten sikring mot avrenning til sjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway