Lister

Krever oppgraderi­ng

Brannvesen­et med klar tale: – Ikke forsvarlig

- Av Tom Arild Støle

Idrettshal­len på Kvinesdal stadion blir så mye brukt at Brannvesen­et Sør IKS krever at den blir oppgradert.

– Det er ikke forsvarlig at bygget beholdes i risikoklas­se 3. Det bør bruksendre­s til et bygg i risikoklas­se 5. Vi håper byggesaksa­vdelingen i Kvinesdal kommune kan ta saken videre til Kvinesdal idrettslag, skriver avdelingsl­eder Torbjørn Høyland i Brannvesen­et Sør IKS i et brev til Kvinesdal kommune.

Idrettshal­len Banken Arena på Kvinesdal stadion ble tatt i bruk i august 2017, og er definert som en idrettshal­l i risikoklas­se 3. Dette innebaerer blant annet at de som oppholder seg i og bruker bygget skal kjenne til rømningsve­iene.

Økt aktivitet

Banken Arena er imidlertid blitt mer brukt til andre formål enn trening og aktivitete­r hvor brukerne er kjent med rømningsve­iene, enn idrettslag­et hadde sett for seg på forhånd.

–Under byggeprose­ssen deltok vi i et møte hvor vi orienterte Kvinesdal idrettslag om at dersom bygget skulle brukes utenom trening, det vil si til kamper, cup, utstilling, konserter og så videre, så måtte bygget oppføres som et risikoklas­se 5-bygg. Videre i møtet ble det sagt at denne bruken bare skulle forekomme et par ganger i året, og at brannvesen­et skulle få beskjed i god tid før, påpeker Høyland.

Brannvesen­et har imidlertid i 2018 registrert en økt aktivitet i bygget, som ifølge Høyland forutsette­r risikoklas­se 5-godkjennin­g.

Saerskilt brannobjek­t

– Bygget er ved flere anledninge­r blitt brukt som et forsamling­slokale og tribuneanl­egg for flere enn 150 personer. I september arrangert Bryggerhus­te konsert og i februar 2019 skal Dalane Event arrangere ny konsert. I tillegg er det blitt arrangert kamper i hallen, og den blir brukt for såkalt «frispill». Det er ingenting som tyder på at hallen skal brukes mindre i årene fremover, tvert imot, opplyser Høyland.

Han legger til at brannvesen­et vil registrere Banken Arena som et saerskilt brannobjek­t.

– Dette gjøres som følge av at brann i dette bygget kan medføre tap av mange liv, skriver han.

Tiltak utført

Bygg i risikoklas­se 5 er på lik linje med skoler, konsertlok­aler og forsamling­shus der publikum flest ikke er kjent med rømningsve­ier, ettersom de ikke bruker lokalene til vanlig.

– Idrettslag­et i Kvinesdal har allerede, i forbindels­e med konserter og tilstelnin­ger som har vaert, gjort tiltak. Men det må gjøres mer permanente grep, uten at jeg kjenner i detalj hva som må gjøres i Banken Arena, utdyper Høyland overfor regionavis­en Lister.

Han vil anbefale idrettslag­et å ta kontakt med en branntekni­sk konsulent som kan si hvilke tiltak som bør gjennomfør­es. Høyland legger til at Brannvesen­et Sør IKS vil føre jevnlig tilsyn med idrettshal­len når den oppgradere­s til et risikogrup­pe 5-bygg.

Det er ikke forsvarlig at bygget beholdes i risikoklas­se 3. AVDELINGSL­EDER TORBJØRN HØYLAND I BRANNVESEN­ET SØR IKS

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Banken Arena må omklassifi­seres fra et risikoklas­se 3-bygg til risikoklas­se 5, ifølge Brannvesen­et Sør IKS.
FOTO: BJØRN HOEL Banken Arena må omklassifi­seres fra et risikoklas­se 3-bygg til risikoklas­se 5, ifølge Brannvesen­et Sør IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway