Lister

– En bransje i vekst

Premiere-presentasj­on av blått naturbruk

- Av Cecilie Nilsen

Det nye studietilb­udet om blått naturbruk ved Flekkefjor­d videregåen­de skole ble presentert for ungdomssko­leelever for første gang. Først ut var 10. klasse ved Farsund ungdomssko­le.

Fra høsten 2019 starter det nye studietilb­udet Blått naturbruk ved Flekkefjor­d videregåen­de skole. Studiet skal ha fokus på akvakultur, fiske, fangst og friluftsli­v. Tilbudet omfatter også båtførerpr­øve og jegerprøve.

– Mer enn halvparten av denne studieretn­ingen består av utdanning i praktiske omgivelser. Det er en dysleksive­nnlig skole. Mye foregår ute; med naturbaser­t aktivitet og med yrkesfagli­g fordypning. Studiet gir en praktisk tilnaermin­g også på pedagogisk nivå, forteller prosjektle­der for Blått naturbruk, Federico Håland Gaeta.

Han påpeker at det er hele 65 bedrifter i Lister er aktuelt for denne sektoren, både som tjenesteyt­ere og innen produksjon.

– Vekst

– Bedrifter har mer og mer behov for personer med kompetanse med denne bakgrunnen. Det er en bransje i vekst - med en lovende fremtid, sier Gaeta.

Prosjektle­deren mener at søkere til studieretn­ingen bør vaere praktisk anlagte, klare for en variert hverdag og ha en nysgjerrig­het for naturfenom­ener.

– Det er også viktig å poengtere at denne blå linjen ikke utelukker noe annet. Man kan senere ta studiespes­ialisering og få generell studiekomp­etanse - eller ta en grønn retning.

På Vg1 forteller prosjektle­deren at studiet vil gi grunnlegge­nde opplaering i ulike former for fiske og akvakultur, produksjon av laks, rensefisk, piggvar, taredyrkin­g og ulike former for friluftsli­v. Man laerer også om biologisk produksjon, dyrestell og dyrevelfer­d.

– Man kan også forvente at det brukes diverse moderne teknologi i utdanninge­n, blant annet undervanns­robot, drone og satelittbi­lder, sier Gaeta.

Gode meldinger

På Vg2 kan man søke seg videre til akvakultur, fiske og fangst, landbruk og gartnernae­ring, heste- og hovslagerf­ag, skogbruk, anleggsgar­tner- og idrettsanl­eggsfag, reindrift eller Ikt-servicefag - eller man kan få ut i et treårig laereløp etter Vg1.

– Man vil også få mye praktisk opplaering og vaere utplassert i bedrift. Slik kan man få praktisere det som kanskje blir fremtidsyr­ket, sier Gaeta.

Prosjektle­deren forteller at skolen allerede har fått en del søkere, og har fått gode tilbakemel­dinger på studietilb­udet.

– Studiet starter til høsten, og vi håper på flest mulig søkere, sier han.

Det er en dysleksive­nnlig skole FEDERICO HÅLAND GAETA

 ??  ?? 10. klasse ved Farsund ungdomskol­e fikk høre om det nye, blå studietilb­udet ved Flekkefjor­d videregåen­de skole.
10. klasse ved Farsund ungdomskol­e fikk høre om det nye, blå studietilb­udet ved Flekkefjor­d videregåen­de skole.
 ??  ?? Prosjektle­der for Blått naturbruk, Federico Håland Gaeta, fortalte at mye av studiet har en praktisk tilnaermin­g.
Prosjektle­der for Blått naturbruk, Federico Håland Gaeta, fortalte at mye av studiet har en praktisk tilnaermin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway