Lister

Politisk vådeskudd!

- Terje Ousdal

Jeg er fremdeles i sjokk over at Amerika dro Donald Trump opp av hatten og plasserte ham i det hvite hus. For selv på den ytterste høyresiden i politikken, er man mer enn klar over at Trump verken fant opp hjulet eller kruttet - selv om han åpenbart er i stand til å påstå noe slikt selv. Republikan­erne baerer imidlertid ikke ansvaret alene for at Donald sitter i det hvite hus. Den liberale elitens vegring mot å ta den vanlige mann og kvinne på alvor, har langt på vei lagt ut den røde løperen for en farlig nasjonalis­me. Det er grunn til å frykte at dette også griper om seg i Europa.

I vårt eget land, så har retorikken til blant annet Sylvi Listhaug, presset meg mye lenger mot venstre enn det jeg opprinneli­g var. Samtidig kan intellektu­elle tyngder på venstresid­en – som blant annet sosialantr­opolog Thomas Hylland Eriksen, ha inspirert langt flere nasjonalis­ter enn alle kriminelle innvandrer­e i Norge til sammen. Rasismekor­tet har blitt trukket med samme hastighet som Lucky Luke. Og en ekkel eim av nedlatende holdninger mot dem som ikke bifaller venstresid­ens synspunkte­r, har gjort debatten om innvandrin­g og flyktninge­r, like betent som debatten om Israel og palestiner­e.

Dersom vi kunne ha debattert palestiner­nes lidelser som følge av Israels okkupasjon­spolitikk og kollektive avstraffel­se, og problemer med innvandrin­g, flyktninge­r og religiøs ekstremism­e – uten å brukt ordene antisemitt­isme eller rasisme, ville vi hatt en mulighet til å utrette noe. Men det klarer vi trolig ikke.

Ideen om å feie for egen dør før man angriper andres meninger, bør dyrkes frem, ikke minst blant dem jeg er i politisk slekt med. Og vi må ikke bli så fort krenket som tilfellet er i dag. Blant annet må vi tåle at lokalavise­r skriver om alkoholkon­sum på omsorgssen­teret. Og vi må tåle at det stilles spørsmål om skytetreni­ng er en smart integrerin­gspolitikk for flyktninge­r fra krigsområd­er.

Det er verken eldrehets eller rasisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway