Lister

Enslige er ikke glemt

- Vidar Kleppe Politisk nestleder og fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder

Naermere 1/3 av Norges husstander består av mennesker som bor alene. Fra enkelte hold hører man fra tid til annen at dette er en av flere grupper som sutrer, men som har det bra. Er dette en riktig konklusjon?

Nei, situasjone­n er ikke så enkel som svart-hvitt malerne påstår. Aleneboend­e mennesker betaler full pris på alle varer og tjenester uansett forbruk, enten det gjelder husleie, kommunale avgifter, boliglån, strøm, telefon, mv. Andre husstander, med flere medlemmer som har inntekt, deler de samme byrdene vanligvis på flere inntektski­lder. Enslige er ikke bare aleneboend­e, de har bare én inntekt.

Av den grunn er det mange enslige som sliter med å få økonomien til å strekke til, de har i tillegg begrensnin­ger i lånemarked­et og får ofte ekstrakost­nader fordi de er enslige. De har ikke, så langt en kjenner til, hittil fått gjennomsla­g for skattekomp­ensasjon for merkostnad­er ved å vaere alene. Selv om det i en viss grad lar seg gjøre å foreta diverse innstramni­nger for å tilpasse seg gitte levekår, taerer det i tillegg svaert hardt på livskvalit­eten å oppleve at man kontinuerl­ig er utsatt for urettferdi­ghet.

Demokraten­e ser det som et mål er bl.a. å kjempe slik urettferdi­ghet. Jeg ser det som en viktig sak, å kjempe for at enslige også kan nyte godt av en rettferdig fordeling av goder og ikke utsettes for flere belastning­er enn andre i samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway