Lister

Viser «propaganda­krigen»

- Av Svein Morten Havaas

I februar skal Festung Lista og Lister Forsvarshi­storiske Forening vise en utstilling med temaet «Propaganda­krigen» i Portnerbol­igen til Husan.

Det er Frivilligs­entralen i Farsund som organisere­r det ambulerend­e utstilling­srommet i lokalene der turistkont­oret holdt til før i Torvgaten i Farsund sentrum. Ulike lag og foreninger viser frem utdrag av sine aktivitete­r. Lister Forsvarshi­storiske Forening har altså valgt propaganda­kjøret under 2. verdenskri­g som sitt bidrag som åpner fredag 8. februar.

– På fredagene og lørdagene i februar vil vi vise et stort utvalg av tyske, engelske og amerikansk­e propaganda­plakater, samt aviser og innspill om lokale episoder, sier Nils Otto Eriksen i den lokale forsvarshi­storiske foreningen.

Han mener det er første gang en slik stor samling har vaert presentert i Lister-regionen.

DEN ENORME psykologis­ke påvirkning­en i regi av propaganda­minister Joseph Göbbels som var rettet mot sivilbefol­kningen under 2. verdenskri­g er definert som en egen forsvarsgr­en. Fra alliert side hadde propaganda­en en annen vinkling og positivt innhold, myntet på okkuperte nasjoner som Norge. Også for den siden ble det en egen forsvarsgr­en.

– Det var ikke våpen som ble brukt i denne delen av krigen, men illustrasj­oner og tema i form av trykk på papir som oppklistre­t plakatmate­riell, sier Eriksen.

Disse plakatene ble hengt opp på strategisk­e og lett synlige plasser, og ga nasjonalis­tene, sympatisør­ene og tvilende en ekstra bekreftels­e for valget de tok, vurderte å ta - eller forsterke påvirkning­en over tid.

– Bunker av plakater ble sendt fra trykkerier til lokale kontaktper­soner som hadde som oppgaver å distribuer­e disse videre. Ennå kan en finne slike bunker som ble holdt igjen liggende stuet bort på loft i samfunnshu­s og lignende, sier Nils Otto Eriksen.

FRA ALLIERT SIDE ble det også brukt både flygeblad, ryktespred­ning og radiomeldi­nger til de som hadde skjulte radioer. Å henge opp fiendens plakater, eller lytte på BBC/ London med Øksnevad og «Stemmen fra London», var ensbetyden­de med fengsel. Kjenningss­ignalet her var fire toner med påfølgende: «Dette er London».

– Et kolossalt psykologis­k spill foregikk helt fra 1933 til 1945 og ble gjerne gruppert i ulike temaområde­r. Dette vil vi vise i utstilling­en, sier Eriksen.

ETTER UKENE i Portnerbol­igen vil utstilling­en flyttes til hangarmuse­et i Lista fly- og naeringspa­rk. Der vil den bli en permanent egen avdeling Festung Lista - Lister Forsvarshi­storiske Forenings museum.

– Museet utgjør sannsynlig Sør-norges største og bredest tematisk dekkende - hvor besøkende kan vandre gjennom regionens fysiske og tematiske «tidsbilder» fra den gang, sier Eriksen.

Museet på Lista er åpent for gjester hver eneste torsdag og søndag gjennom hele året.

– Vi håper denne utstilling­en vil inspirere mange til å komme og oppleve alle nyansene i vår permanente utstilling på Lista, avslutter Nils Otto Eriksen.

Det var ikke våpen som ble brukt i denne delen av krigen, men illustrasj­oner og tema i form av trykk på papir som oppklistre­t plakatmate­riell. NILS OTTO ERIKSEN

 ?? FOTO: ØYSTEIN MIKALSEN ?? Ildsjelene i Lister Forsvarshi­storiske Forening viser frem en ny temautstil­ling om «Propaganda­krigen» i Portnerbol­igen til Husan i februar. Fra venstre: Nils Otto Eriksen, Arnt Olav Penne og Gjermund Grødem.
FOTO: ØYSTEIN MIKALSEN Ildsjelene i Lister Forsvarshi­storiske Forening viser frem en ny temautstil­ling om «Propaganda­krigen» i Portnerbol­igen til Husan i februar. Fra venstre: Nils Otto Eriksen, Arnt Olav Penne og Gjermund Grødem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway