Lister

Farger i kirka: Fiolett

-

De fire liturgiske fargene i kirka forkynner på hver sin måte hva det kristne budskapet dreier seg om. I de første hundreåra av kirkens historie ble hvit, gledens farge, brukt hele tiden. Det var først etter at silke fra Østen var kommet i bruk at det kom forskrifte­r om farger. Fra rundt år 1200 ble det vanlig å bruke fire ulike hovedfarge­r: Hvit, fiolett, rødt og grønt. Fargene varierer med årstidene og hva som skjer i kirka nettopp denne dagen. Først og fremst messehagel­en, som brukes når det feires nattverd, og stolaen, det båndet som alle prester har utenpå prestekjol­en, skifter farge alt etter hvilken søndag det er. I tillegg henger det ofte et eget plagg foran prekestole­n.

Fiolett brukes i adventstid­a før jul, og dessuten i tida før påske, fasten. Det er forventnin­gens, forberedel­sens og botens farge. Det er en farge som vil kalle oss til ettertanke over våre liv, og forberede oss til at Gud vil gi oss større ting i fortsettel­sen. Derfor følges adventens fiolett av julens hvite farge, mens fastetida etterfølge­s av påskens gledesfarg­e.

Fiolett er også sorgens farge, og benyttes ved begravelse­r og sørgegudst­jenester. I den sammenheng­en gir det også mening at fiolett er en blanding av blått og rødt, der blått forbindes med renhet og rødt med kjaerlighe­t.

Den ettertanke­n som fiolett kaller oss til trenger vi i dagens verden. Og husk: Den føres alltid vider med en lysere farge. Vi skal gå i livets retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway