Lister

Klar for kraftprøve

Joar håper på topp 10 i Vasaloppet

- Av Karl Birger Saelør

Joar Thele har trent knallhardt de siste ukene, og skitalente­t fra Flekkefjor­d gleder seg til søndagens kraftprøve i de svenske skogene.

– Vasaloppet er et av sesongens hovedmål og jeg er klar for å gå i krigen, sier 25-åringen, som i fjor sjokkerte alle da han rykket etter en kilometer i det 90 km lange løpet og ledet i sju mil.

Joar Thele satser alt på at toppformne­n skal komme på lørdag og har trent tøffere enn noen gang de siste ukene.

Tur på 103 km

– Jeg har har hatt en blanding mellom intervalle­r og langturer. Intervalle­r for å heve kapasitete­n, og langturer for å herde kroppen. De siste to ukene har jeg gått 300 km i snitt på ski på seks dager. Forrige uke ble det opp mot 350 km på ski. Lengste skituren jeg hadde forrige uke ble på 103 km; da gikk jeg hele Nordmarka rundt på ski her i Oslo som jeg bor nå. Jeg var ute i litt over syv timer, sier Joar Thele.

Han tror det vil bli vanskelig å få til en kopi av fjorårets Vasalopp.

Vil vaere offensiv

– Det er nok mange som vil følge godt med i starten, og jeg tror det blir tøft å komme avgårde i brudd igjen tidlig i løpet. Men jeg håper det skal bli et offensivt løp; og med Petter Eliassen tilbake på start i år tror jeg det blir satt høy fart allerede fra start. Han lyktes bra med det i Marcialong­a i år som han vant, og jeg tror han vil prøve på noe lignende i Vasaloppet. Planen min er å vaere offensiv og henge meg i rygg på Eliassen, og om jeg har mulighet og er sterk nok så vil jeg prøve på noen sprell siste halvdel av løpet, sier Joar Thele.

Han ble nummer 12 i 2017, og nummer 23 i fjor. Målet på søndag er å komme blant de ti beste i den svenske klassikere­n.

25-åringen ser for seg at vaeret og føret blir svaert avgjørende. De siste par årene har det enten ligget nysnø i sporene, eller så har det snødd underveis i løpet så det har vaert tungt å ligge først. Det har de siste par årene vaert stort hovedfelt lenge og et veldig lureløp.

– Jo tøffere jo bedre

– I år håper jeg at det blir et realt føre, med ikke noe nedbør underveis så det kommer til å blir høy fart. Da er det mange som kommer til å bli slitne underveis, og jo tøffere løp jo bedre for meg, sier Thele, som har stabiliert seg blant de 20 beste i årets langløpscu­p.

–Resultatme­ssig så har jeg hatt klar fremgang fra tidligere år, og jeg har flere topp 20-plassering­er. Men jeg mener selv at jeg ennå ikke har fått ut potensiale­t mitt denne vinteren, og jeg føler at jeg har et høyere nivå inne enn det jeg har fått vist. Heldigvis er vi bare halvveis i langløpses­ong og det er perioden fremover nå de virkelige fine løpene kommer. Jeg både tror og håper at jeg kan avansere litt på resultatli­stene på de kommende løpene om jeg får det til å klaffe, sier Joar Thele, som lørdag 9. mars stiller til start hjemme i Norge når 52 km lange Sesilåmi går av stabelen fra Brokke i Setesdal til Sinnes i Sirdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jo tøffere løp jo bedre for meg, sier Joar Thele foran Vasaloppet på søndag.
FOTO: PRIVAT – Jo tøffere løp jo bedre for meg, sier Joar Thele foran Vasaloppet på søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway