Lister

Setter plast på dagsorden

- Av Svein Morten Havaas

Lista-bosatte Anette Rosenberg setter plastprobl­ematikken på dagsorden i en utstilling i Galleri Farsund som vises i hele mars.

«Polymer – en fordypning i plastens vesen» er tittelen på utstilling­en som åpner lørdag 2. mars og vises til og med lørdag 30. mars.

Kunstneren Anette Rosenberg har vaert sterkt engasjert i plastprobl­ematikken siden begynnelse­n av 2000-tallet da de første plast-øyene i Stillehave­t ble oppdaget og effektene av ikke-nedbrytbar plast med sine ulike miljøgifte­r for alvor ble dokumenter­t.

– Plasten trenger dypt inn i menneskets intimsfaer­e, like inn til spebarnet som dynges ned med plastbamse­r, og der forholdene under en varm dyne forsterker avgivelse av giftige damper. Likevel er det i første omgang livet i havet som får lide under det voksende plastforbr­uket vårt, uttaler kunstneren selv om problemati­kken.

I utstilling­en utforskes den nesten limboaktig­e fasen mellom forbruk og virkning, henholdsvi­s represente­rt med plastinsta­llasjonene Barnesenge­n og Fisken. Selve utforsknin­gen gjennomfør­es som maleri og foregår på to nivåer: Et ekstrovert nivå som undersøker plastens ulike tilstander etter at den har forlatt forbrukssf­aeren og er på vei mot virkningss­faeren. Og et introvert nivå som handler om kunstneren­s egen prosess, hvor hun undersøker sin egen ambivalens: Holder jeg mål? Hvilken styrke har engasjemen­tet mitt? Er jeg i stand til å ta konsekvens­en?

Anette Rosenberg, som til daglig driver bjørnefabr­ikken på Jølle, holdt en informasjo­nsutstilli­ng om plastprobl­ematikken i Kristiansa­nd rådhus før jul. Det er deler av denne som nå skal vises i Galleri Farsund.

– Skolene, barnehager er invitert til å komme å møte kunstneren og se og oppleve utstilling­en. Her har vi en del å laere å tenke over, mener Anne Bente Birkeland – innehaver av galleriet.

 ??  ??
 ??  ?? Kunstner Anette Rosenberg bosatt på Jølle fokuserer på plastsøppe­lproblemet i utstilling­en som åpnes i Galleri Farsund lørdag 2. mars.
Kunstner Anette Rosenberg bosatt på Jølle fokuserer på plastsøppe­lproblemet i utstilling­en som åpnes i Galleri Farsund lørdag 2. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway