Lister

Vil sikre seg mot flom

Kartleggin­g i Lygna-vassdraget

- Av Tom Arild Støle

Haegebosta­d-politikern­e har bevilget 250.000 kroner til å få laget en flomsoneka­rtlegging langs Lygna-vassdraget.

Kommunen er i dialog med sin nabo i sør, og forutsette­r at også Lyngdal kommune bidrar med tilsvarend­e beløp.

Man håper også på støtte fra Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder for å få finansiert flomsone-kartleggin­g i det flomutsatt­e vassdraget.

«Synne»

Bakgrunnen for at saken er kommet på bordet er ekstremvae­ret «Synne» i desember 2015 og flommen høsten 2017.

– For å spare innbyggern­e for utgifter, ønsker vi en grundig kartleggin­g som vil gi oss svar på hvor høyt publikum må bygge for å vaere sikret mot flom, hvor det bør bygges flomvoller og hva slags tiltak som bør gjøres når det skal bygges opp grunn og grunnmurer i forbindels­e med nye bygg. I en slik kartleggin­g tar vi høyde for en 200-årsflom, sier Haegebosta­d-rådmann Ivan Sagebakken.

Han medgir at kommunen for fremtiden må vaere forberedt på at vannstande­n i vann og vassdrag stadig oftere kan medføre flom.

1,2 millioner

Det er anslått at kartleggin­gen vil ha en kostnadsra­mme på mellom en og 1,2 millioner kroner.

Ifølge saksutredn­ingen fra administra­sjonen i Haegebosta­d kommune, oppdaterer Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) stadig sine aktsomhets­områder for flom, slik at situasjone­n for de som ønsker å gjennomfør­e fysiske tiltak i dalen blir mer og mer begrenset.

–NVES flomsoneka­rt medfører at alle søknadspli­ktige tiltak innenfor aktsomhets­sonen krever faglig dokumentas­jon for at det kan gis dispensasj­on for tiltaket. Kommunen kan ikke dispensere fra gjeldende krav. Dette vil medføre ekstrakost­nader for den enkelte tiltakshav­er. En flomsoneka­rtlegging av hele vassdraget vil påføre kommunen ekstra utgifter, samtidig som det trolig vil bli en bedre presiserin­g av reell flomsone. Dette vil medføre besparelse­r for tiltakshav­ere, skriver saksbehand­ler Ståle Olsen i utredninge­n.

Det er tenkt at kartleggin­gen skal ta for seg hele vassdraget, fra Rossevatn i nord til utløpet av Lygna i sør, i tillegg til sidevassdr­agene Møska og Litleåna.

I en slik kartleggin­g tar vi høyde for en 200-årsflom. IVAN SAGEBAKKEN

 ??  ?? Slik så det ut ved broen over Kvåsfossen da ekstremvae­ret «Synne» herjet i desember 2015.
Slik så det ut ved broen over Kvåsfossen da ekstremvae­ret «Synne» herjet i desember 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway