Lister

Klatreløyp­e på Knaben

Leif Hunsbedt: – Dette er et konsept som passer for alle

- Av Lars Erik Larsen

Om alt går etter planen kan Knaben Via Ferrata bli en realitet allerede i år.

Via Ferrata er en tilrettela­gt løype for klatring hvor en blir sikret med jernvaier langt hele ruten. Allerede i år kan det bli en slik sti på Knabeknibe­n på Knaben, i hvert fall om Arne Knaben, Merethe Løftingsmo, Kristine Knaben, Mona Netland og Leif Hunsbedt får det som de vil. Disse fem står bak Knaben Via Ferrata AS som er under stiftelse.

– Dette er et konsept som passer for alle. Du trenger ikke vaere proff for å oppleve en skikkelig klatreoppl­evelse, forteller Hunsbedt.

Guidet tur

Hunsbedt forteller at inspirasjo­nen til Knaben Via Ferrata kommer fra Straumsfje­llet i Valle.

– Da jeg var der for første gang for to år siden, så tenkte jeg at dette ville vaere perfekt for Knaben siden vi har et meget passende fjell.

Ambisjonen til de fem aktørene bak den planlagte klatreløyp­en er «å skape en spennende og ufordrende utendørsak­tivitet med utgangspun­kt i vakker, rå natur på Knaben».

– Vi ser oss at vi kan tilby turer med guide opp fjellet. Det vil også bli tilrettela­gt for å kunne benytte seg av klatreløyp­en uten guide, men det anbefales å ha noen turer med guide først, sier Hunsbedt.

Sommerakti­vitet

Med klatreløyp­a på plass, vil Knaben kunne bli en helårsdest­inasjon i enda større grad, mener Hunsbedt.

– I dag er det nok en del som tenker på Knaben som en vinterdest­inasjon hvor man kan stå på ski og kose seg. Vi tror at om vi får dette på plass kan vi trekke en god del turister også på sommeren. Vi ser på lignende attraksjon­er i landet at det trekker en god del folk.

Aktørene bak Knaben Via Ferrata ønsker å få til et samarbeid med andre aktører i markedet og ser på muligheten for å bygge opp et «Sørlandets Via Ferrata» som trekkplast­er for et større publikum.

Finansieri­ng

En forutsetni­ng for at det blir noe av Via Ferrata på Knabeknibe­n er at finansieri­ngen av prosjektet kommer på plass. Listerfond­et og Knaben Frifond har allerede gått inn med henholdvis 100.000 og 120.000 kroner til den planlagte klatreløyp­en. I tillegg har Hunsbedt og de fire andre søkt om 100.000 kroner fra kommunen. Hele prosjektet betinger en investerin­g på 800.000 kroner for å bli realisert i år.

–Vi må snart sette oss ned og se på hvor mye vi må ut med selv for at det skal bli realisert, men vi er optimister. Det er foreløpig ikke noe som gjør at vi ikke har troen på at det kan la seg realisere, sier Hunsbedt.

– Når kan dette vaere på plass, om dere bestemmer dere for å gå i gang med prosjektet?

– Det er litt vanskelig å si, fordi det er en god del ting som må på plass, som blant annet finansieri­ng, guider og at vi må bygge klatreløyp­a. Men jeg tror juli/august kan vaere mulig, svarer han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den røde linjen viser hvor klatreløyp­en er planlagt.
FOTO: PRIVAT Den røde linjen viser hvor klatreløyp­en er planlagt.
 ??  ?? Denne utsikten venter på toppen.
Denne utsikten venter på toppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway