Lister

Søppelhent­ing til besvaer

-

Reglene om offentlig anskaffels­e sikrer at tjenester som kjøpes av kommuner og andre offentlige instanser fra private aktører skal legges ut på anbud. Men disse reglene kan også gi svaert uheldige og negative utslag. For når den private aktøren som fikk jobben har presset prisen så langt ned at hjulene ikke går rundt, blir oppdragsgi­ver sittende igjen med «Svarte-per».

DET VAR DET som skjedde for flere kommuner – deriblant Farsund og Lyngdal gjennom

Renovasjon­sselskapet for Farsund og Lyngdal

(RFL) – da Renonorden gikk konkurs i 2017. Selskapet ble over natten ute av stand til å ivareta sine forpliktel­ser overfor det lokale, interkommu­nale renovasjon­sselskapet. I tillegg ble de ansatte stående uten jobb. Haugen med avfallspos­er i dunkene til deg og meg sluttet selvsagt ikke å vokse. Det er enkelte ting man rett og slett bare må følge opp...

I DEN PREKAERE situasjone­n kom det lokale søppelsels­kapet og mangeårige kontraktsh­avere som renovatøre­r, B. Hansen Renovasjon, oss alle til unnsetning. De sørget rett og slett for å rydde unna søppelprob­lemet både for kommunene og ikke minst innbyggern­e. Situasjone­n med Renonorden skapte en frykt for at noe liknende kunne skje igjen ved neste anbudsrund­e. For reglene må følges - og dersom en aktør utenfra kommer med et tilbud som vesentlig lavere enn det trygge, lokale – må det takkes ja til. Det holder ikke å argumenter­e med frykt for at prisene er presset for mye og at man tror selskapet kan gå konkurs ved neste korsvei.

DET ER DENNE frykten som nå kommer til uttrykk når RFL nå vil overta ansvaret for søppelhent­ingen selv. Fredag ble det kjent at det interkommu­nale selskapet har inngått avtale med B. Hansen om overtakels­e av biler, utstyr og arbeidsgiv­eransvaret for de ansatte som daglig henter søpla til deg og meg. For befolkning­en i Farsund og Lyngdal er dette godt nytt. Men det må vaere en smertelig erkjennels­e både for daglig leder Lars Tjelland og styreleder Sigmund Barøy, som er fremtreden­de kommunepol­itikere for henholdsvi­s Frp og Høyre. Kuvendinge­n fra det interkommu­nale selskapet de to leder, kan vanskelig sies å vaere god, blå politikk.

For befolkning­en i Farsund og Lyngdal er dette godt nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway