Lister

Henter søppelet selv

Renovasjon­s selskap e tvilikkese­ttetjenest­en utpå nytt anbud

- Av Åse Astri Bakka

RFL skal fra i høst selv hente husholdnin­gsavfallet i Farsund og Lyngdal.

I 2015 overtok Renonorden hentingen av husholdnin­gsavfallet i Farsund og Lyngdal fra B. Hansen Renovasjon AS, som hadde levert tjenesten i 45 år. Dette fordi Renonorden­s tilbud i en anbudskonk­urranse om å levere tjenesten frem til høsten 2019 var 8,5 millioner kroner lavere enn tilbudet fra det lokale firmaet.

I 2017 gikk Renonorden konkurs, og B. Hansen Renovasjon takket ja til å avhjelpe situasjone­n i avtaleperi­oden.

– Uten denne innsatsen, ville vi fort havnet i en situasjon der innsamling­en av avfallet kunne blitt så mye forsinket at det hadde blitt et problem for innbyggern­e, påpeker daglig leder Lars Tjelland for RFL.

Til høsten går avtalen ut. Ifølge lover og regler må ta tjenesten enten ut på nytt anbud der firma skal konkurrere på lik linje, eller så må RFL gjøre arbeidet selv. RFL velger å overta arbeidet i egen regi.

Samarbeid

Forrige gang B. Hansen Renovasjon mistet denne tjenesten, mistet også seks ansatte jobben.

– B. Hansen Renovasjon AS og Renovasjon­s selskapet for Farsund og Lyngdal AS (RFL) har inngått intensjons­avtale der biler og utstyr som i dag bruke stilinnsam­linga v husholdnin­gsavfallet, overtas av RFL. Alle hos B. Hansen som i dag jobber med innsamling av dette avfallet, gis tilbud om å bli ansatt i RFL sitt innsamling­sselskap på samme lønnsvilkå­r som i dag, heter det i en pressemeld­ing om saken.

Meldingen er sendt ut av daglig leder Lars Tjelland for RFL, daglig leder Rune Hansen for B. Hansen Renovasjon og styreleder Sigmund Barøy i RFL.

Forebyggen­de

Lars Tjelland bekrefter at dette blant annet gjøres for å sikre at man ikke havner i samme type knipe som forrige gang tjenesten ble satt ut på anbud.

– Hver gang en tjeneste er ute på anbud så er man prisgitt forhold man ikke har kontroll over. Med denne nye avtalen risikerer en ikke lenger slike krisesitua­sjoner, sier Tjelland.

– Men dette handler også om å bevare det gode fagmiljøet som er bygget opp. På denne måten skaffer vi oss fagfolk og utstyr, og abonnenten­e er sikret kvalitet.

Stabilitet

Rune Hansen uttaler at løsningen sikrer de ansatte stabile arbeidsfor­hold og at den kompetanse­n som er bygd opp ikke risikerer å gå tapt dersom innsamling­en av avfall i en anbudskonk­urranse igjen skulle havnet på andre hender.

Styreleder Barøy fremhever at dette er vurdert av styret som en fornuftig måte å ivareta forpliktel­sene om god miljømessi­g avfallsinn­samling for innbyggern­e der man kan fokusere på langsiktig utvikling av tjenestene og samtidig oppnå klimamål for avfallsomr­ådet.

– Fornuftig

I tillegg til å vaere daglig leder for RFL, er Lars Tjelland en aktiv Frp-politiker. – Som Frp-politiker tar du til ordet for privatiser­ing av denne type tjenester. Her går dere andre veien. Hva tenker du om det? – Jeg legger fra meg alle personlige preferanse­r når jeg går på jobb. Det vi har sett, er at der vi står nå så virker dette som en fornuftig ting å gjøre, sier Tjelland.

Selve overtakels­en vil vaere formaliser­t og gjennomfør­t innen utgangen av september i år.

Hver gang en tjeneste er ute på anbud så er man prisgitt forhold man ikke har kontroll over LARS TJELLAND, DAGLIG LEDER, RENOVASJON­S SELSKAPET FOR FARSUND OG LYNGDAL AS (RFL)

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Daglig leder Lars Tjelland for RFL har Renonorden­konkursen og de utfordring­ene den skapte frisk i minnet.
FOTO: OLAV HOEL Daglig leder Lars Tjelland for RFL har Renonorden­konkursen og de utfordring­ene den skapte frisk i minnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway