Lister

Lokal togrute?

Go-ahead-ruter fra Snartemo og Audnedal til Kristiansa­nd? Når Go-ahead tar over passasjert­rafikken på Sørlandsba­nen, kan det bli opprettet lokaltogru­ter fra Snartemo og Audnedal mot Kristiansa­nd.

- Av Torrey Enoksen

– Vi ønsker å se på dette siden vi mener det er et potensial. Derfor ønsker vi tilbakemel­dinger lokalt om dette er noe det er interesse for, sa Norgessjef i Go-ahead Cathrine Elgin til fvn.no.

Britisk togselskap

20. desember vil det engelske jernbanese­lskapet Go-ahead overta driften av persontoge­ne på Sørlandsba­nen. Samferdsel­sdeparteme­ntet foretrakk det engelske selskapet framfor NSB og svenske SJ.

Sist onsdag møtte sjef for den norske avdelingen i Go-ahead, Cathrine Elgin, Jernbanepl­attform Agder og politikere fra kommunene Sørlandsba­nen kjører igjennom.

Et av målene selskapet har er å få enda flere til å velge jernbanen framfor bil, blant annet med lokaltog på Jaerbanen mellom Egersund og Stavanger og et lokaltog rundt Kristiansa­nd.

Tenke langsiktig

I dag kan pendlerne reise med regiontog fra Snartemo klokken 06.52 og vaere i Kristiansa­nd 07.42. Neste regiontog mot landsdelsh­ovedstaden forlater Snartemo litt før klokken ni. Mellom disse to avgangene er det plass til et eller to lokaltog.

– Det å få i gang et lokaltogti­lbud er en langsiktig tanke en ikke må gi slipp på. Vi jobber for å endre trafikkgru­nnlaget på sikt og få flere til å bruke jernbanen. Å etablere en lokaltog ordning vil vaere veldig viktig for å sikre bruk av dagens Sørlandsba­nen, ikke minst med tanke på en fremtidig høyhastigh­etsbane, sier ordfører Margrethe Handeland.

Bo- og arbeidsmar­ked

Ordføreren i Haegebosta­d var til stede på møtet hvor Goahead presentert­e sine tanker. Hun har selv opplevd mange dagpendler fra Snartemo til jobb eller studier i Kristiansa­nd.

Spørsmålet jernbanese­lskapet må ha svar på er om en lokaltogru­te er økonomisk gjennomfør­bart. En utredning Vest-agder fylkeskomm­une fikk utført i 2016 viste at det ville bli dyrt.

– Det å kunne reise fra Snartemo med tog og vaere på jobb eller studiested i Kristiansa­nd før klokken 0800, er en tanke vi må ha med oss. Vi må legge om transportm­ønsteret og åpne kollektivt­ilbudet i Indre Agder. Jernbanen kan bidra til at en får vekk flere biler fra veiene, og gjøre Kristiansa­nd til en arbeidspla­ss for enda flere bosatt i de indre bygdene, mener ordføreren.

Det å kunne reise fra Snartemo med tog og vaere på jobb eller studiested i Kristiansa­nd før klokken 0800, er en tanke vi må ha med oss. MARGRETHE HANDELAND

 ??  ?? Når Go-ahead overtar togdriften på Sørlandsba­nen vil togene bli malt blå, slik «Signatur»togene til NSB var. Håpet er at det også kan bli opprettet et lokaltog tilbud til Audnedal og Snartemo.
Når Go-ahead overtar togdriften på Sørlandsba­nen vil togene bli malt blå, slik «Signatur»togene til NSB var. Håpet er at det også kan bli opprettet et lokaltog tilbud til Audnedal og Snartemo.
 ??  ?? Ordfører Margrethe Handeland mener et utvidet togtilbud fra Snartemo kan gjøre det mulig å bo i de indre bygdene og jobbe i Kristiansa­nd.
Ordfører Margrethe Handeland mener et utvidet togtilbud fra Snartemo kan gjøre det mulig å bo i de indre bygdene og jobbe i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway