Lister

Mange mølleinnsp­ill

Har utsatt høringsfri­sten til 14. mars NVE har så langt mottatt 15 uttalelser i forbindels­e med Statkraft sine ønsker om endrede turbinstør­relser i Kvinesheia Vindkraftp­ark.

- Av Bjørn Hoel

I utgangspun­ktet var fristen for å komme med uttalelser til NVE, i forhold til utbygginge­n av Kvinesheia Vindkraftp­ark, satt til 1. mars. Men på grunn av politisk behandling av saken, har Kvinesdal kommune og Vest-agder fylkeskomm­une fått utsatt frist til 14. mars.

Naturvern med mer

– NVE har mottatt om lag 15 uttalelser i saken, blant annet fra naturverno­rganisasjo­ner, grunneiere og tekniske instanser som Avinor og Telenor. Etter 14. mars vil vi gå gjennom alle uttalelsen­e, forklarer saksbehand­ler i NVE, Mathilde Berg.

– Og vi skal selvfølgel­ig ikke konkludere i denne saken før vi har gått grundig gjennom søknaden og alle innspillen­e, understrek­er Mathilde Berg.

– Mer kunnskap

Som nevnt skal saken opp til politisk behandling i Kvinesdal kommunesty­re 13. mars. I forkant oppfordret rådmann Jens Arild Johannesse­n til å etterlyse mer kunnskap angående virkningen­e av endrede turbinstør­relser, før politikern­e sier ja eller nei til søknaden om økt effekt.

– Detaljplan med beskrivels­e av støy, skyggekast, visuelle virkninger, fugl og naturmangf­old må foreligge før vi kan gi svar, påpekte rådmann Johannesse­n. Han anmodet også NVE om å ikke avgjøre saken før Mta-plan (plan for miljø, transport, anlegg) har vaert på høring.

– Klok tilnaermin­g

Ordfører Per Sverre Kvinlaug mente at rådmannen hadde en klok tilnaermin­g til denne problemati­kken.

–Det er viktig at vi får mer informasjo­n om hvilke konsekvens­er de nye turbinene vil få. Jeg vil samtidig understrek­e at Statkraft har fått konsesjon til å bygge vindmøller. Det saken dreier seg om her, er om kommunesty­ret vil godkjenne effektendr­ingen i forhold til de nye møllene, poengterte Kvinlaug.

Også opposisjon­sleder og tidligere ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad, etterlyste mer kunnskap.

– Kvinesdal kommunesty­re har jo tidligere vaert positive til vindmøller på Kvinesheia. Men det er klart at når ting foreslås endret så mye som her, mener jeg det er riktig å innhente flere opplysning­er. Vi trenger best mulig kunnskap før vi tar noen endelig avgjørelse. Med så store endringer blir det en helt annen sak, sa Jerstad for cirka halvannen uke siden.

Gruppemøte­r

Forrige mandag ble det også avviklet gruppemøte­r i partiene. På spørsmål til Ap-leder Jerstad, om han opplevde en stemningse­ndring i partigrupp­a i Ap etter at nyhetene om at møllene vil bli 187 meter høye, og med en en såkalt omskrevet arealøknin­g på nesten tre ganger så mye som i den opprinneli­ge konsesjone­n, svarte han at skepsisen nok var litt større enn den hadde vaert.

– Ellers står vi fast på det jeg tidligere har sagt, at vi trenger mer kunnskap for å ta stilling, sa han.

Etter 14. mars vil vi gå gjennom alle uttalelsen­e. MATHILDE BERG

 ??  ??
 ??  ?? På grunn av politisk behandling har politikern­e i Vest-agder fylkeskomm­uneog Kvinesdal kommune fått utsatt fristen med å komme med uttalelser til 14. mars.
På grunn av politisk behandling har politikern­e i Vest-agder fylkeskomm­uneog Kvinesdal kommune fått utsatt fristen med å komme med uttalelser til 14. mars.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway