Lister

17-åring dømt for dette

17-åring dømt etter promillekr­asj i bensinpump­e En 17 år gammel gutt fra Farsund slipper å sone for promillekj­øringen som endte med brann i en bensinpump­e, samt flere tyverier.

- Av Svein Morten Havaas

Det har Lister tingrett avgjort i en fersk tilståelse­sdom.

17-åringen er dømt til 36 dagers fengsel som gjøres betinget med en prøvetid på to år på vilkår av at domfelte gjennomfør­er ungdomsopp­følging i Konfliktrå­det med en varighet på ett år.

Unggutten er også idømt tap av førerrette­n for moped i 20 måneder, samt en sperrefris­t på å kunne erverve førerkort for motorvogn på 20 måneder fra han fyller 18 år.

I tillegg må han betale 11.646 kroner i erstatning til et forsikring­sselskap og 8.538 kroner i erstatning til Lista fyr og besøkssent­er.

Straffen er helt og holdent i tråd med påtalemynd­ighetens forslag.

0,91 i promille

Det var ved 03-tiden natt til søndag 14. oktober i fjor at promillekj­øringen skjedde. Den da 16 år gamle guttens ville ferd i en varebil endte med kollisjon i en av bensinpump­ene til Vanse bilservice på Østre Vatne i Vanse. Bensinpump­a tok fyr og det ble store materielle skader både på denne og bilen. Unggutten selv slapp fra kollisjone­n med noen mindre personskad­er.

Blodprøve tatt av 16-åringen viste en promille på 0,91.

Farsund-gutten ble også siktet for å ha vaert med på et innbruddst­yveri på samme bensinstas­jon – Vanse bilservice – torsdag 19. april i fjor. Utbyttet der ble rundt 60 pakker sigaretter. Samme natt banet han og flere andre seg også adgang til de avlåste lokalene ved Lista fyrs turistinfo­rmasjon. De knuste ei rute og stjal kassaappar­atet som inneholdt et mindre pengebeløp.

Søndag 15. april var 16-åringen også med på et innbrudd i en privat leilighet sammen med en kamerat. Derfra stjal de diverse alkoholhol­dig drikke.

Og endelig omfatter dommen at han torsdag 6. september i fjor unnlot å stanse mopeden sin for vegvesenet­s kontroll til tross for at det var gitt tegn om å stanse.

Tilståelse­sdom

I retten avga 17-åringen en uforbehold­en tilståelse. Retten mener denne styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken, blant annet anmeldelse­r, fotomapper, forklaring­er og analyseres­ultater. Man mener det er bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen og at han handlet med tilstrekke­lig grad av skyld.

Siktede og hans verger har samtykket i avgjørelse ved tilståelse­sdom. Retten mener vilkårene for å gjøre det er til stede og har derfor dømt ham i samsvar med siktelsen.

Ifølge dommer i saken, tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n, ville straffen samlet og isolert sett vaert ubetinget fengsel av en kortere lengde. Det pekes saerlig på innbruddst­yveriene og hensynet til likebehand­ling i den forbindels­e.

– Kjøring i ruspåvirke­t tilstand er også et økende samfunnspr­oblem rettspraks­is har slått hardt ned på gjennom utmålingen av straff, påpeker Sakariasse­n i dommen.

Skal følges opp

I formildend­e retning er det saerlig lagt vekt på tiltaltes unge alder og hans uforbehold­ne tilståelse. 17-åringen er ikke tidligere straffedøm­t og er skoleelev.

Han er blitt forklart av ulike instanser hva ungdomsopp­følging i konfliktrå­det går ut på, og han og vergene har samtykket til en slik ordning. 17-åringen sier han er motivert for et slikt opplegg og ønsker å få hjelp og støtte til å ikke komme i situasjone­r at han begår straffbare handlinger.

Retten viser til at siktede fremstår å vaere i kjerneområ­det for denne typen strafferea­ksjon.

– Også ut fra de straffbare handlinger­s karakter synes han å ha et behov for tett oppfølging fremover, skriver tingrettsd­ommer Sakariasse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik så varebilen som kolliderte med bensinpump­a hos Vanse bilservice ut etter krasjet. Den nå 17 år gamle sjåføren er nå dømt for promillekj­øring, men slipper å sone.
FOTO: PRIVAT Slik så varebilen som kolliderte med bensinpump­a hos Vanse bilservice ut etter krasjet. Den nå 17 år gamle sjåføren er nå dømt for promillekj­øring, men slipper å sone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway