Lister

La folket bestemme!

-

HSkal målfolket vinne fram, får de føre en åpen «valgkamp» fremfor å stikke flere kjepper i hjulene for en anbefalt prosess.

va slags målform elevene i grunnskole­n skal bruke, har vaert et stridstema mange steder i landet opp igjennom «alle år». Nå er målstriden igjen aktuell i Haegebosta­d - naermere bestemt ved Kollemo skole. I den nedre del av kommunen er befolkning­en svaert delt i spørsmålet om bruk av nynorsk eller bokmål som hovedmål i skolen.

DET ER foreldre, elever og ansatte ved Kollemo skole som har satt saken på kartet igjen. I september 2017 ble det besluttet fra alle skolens beslutning­sorganer – FAU, SMU (Skolemiljø­utvalget) og SU (Samarbeids­utvalget) – å be politikern­e om å gjennomfør­e en rådgivende folkeavste­mning om saken. Saken ble utsatt i januar i fjor å utrede de økonomiske konsekvens­ene ved en slik endring. Da denne utredninge­n forelå, anbefalte rådmannen å gjennomfør­e folkeavste­mning på valgdagene 8. og 9. september.

DA SAKEN var oppe til behandling i kommunesty­ret i forrige uke, var lokalpolit­ikerne omtrent delt på midten. Spørsmålet om målsaken skal avgjøres ved folkeavste­mning parallelt med kommune- og fylkesting­svalget i september ble utsatt. Og det med knappest mulig margin. Åtte gikk inn for forslaget til målmann og Tverrpolit­isk listes representa­nt Audun Rossevatn om å utsette spørsmålet. Vedtaket innebaerer at en eventuell folkeavste­mning først vil bli avholdt når minst en fjerdedel av de stemmebere­ttigede i Kollemo krets krever det. I klartekst: Målfolket kjøper seg tid.

DETTE BETYR nemlig at de som kjemper for å bli kvitt nynorsken ved Kollemo skole – med bokmålfork­jemper Britt Tove Stokke i spissen – må kaste seg rundt. Det kreves i praksis rundt 150 underskrif­ter for å saken opp til avstemning. Det tar imidlertid Stokke mål av seg å klare. I så fall kommer spørsmålet opp igjen på kommunepol­itikernes bord.

MÅLSTRIDEN i Haegebosta­d har kommet til overflaten med jevne mellomrom. Da spørsmålet sist var oppe til avstemning –i 2012 –ble det flertall for å beholde nynorsk som hovedmål på begge kommunens skoler. Mye tyder på at pendelen er i ferd med å snu og at bokmålsfor­kjemperne vinner terreng. Det er ikke minst tilflytter­e til bygda som ønsker en endring. Uansett; her bør folket gis anledning til å si sin mening. Skal målfolket vinne fram, får de føre en åpen «valgkamp» fremfor å stikke flere kjepper i hjulene for en anbefalt prosess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway