Lister

Hvorfor råd om egenbereds­kap nå?

-

Vi lever heldigvis i et trygt og stabilt samfunn der vi er vant til at det meste fungerer som det skal – og nettopp det er vår største sårbarhet.

I høst publiserte Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) oppdaterte råd om egenbereds­kap. Kampanjen «Du er en del av Norges beredskap», hvor alle norske husstander fikk en brosjyre i posten, ble godt mottatt. Undersøkel­ser tyder også på at inneholdt ble forstått. I kjølvannet av utsendelse­n har jeg imidlertid fått en del spørsmål: Hvorfor kommer denne kampanjen nå? Bør vi vaere bekymret for krig? Hva er det DSB vet som ikke vi vet?

Norge har tradisjone­lt vaert et av de tryggeste landene du kan bo i –både med hensyn til naturhende­lser, angrep fra noen som vil oss vondt, forsynings­sikkerhet og store ulykker. Våre ressurser, vår geografisk­e plassering og vårt stabile demokratis­ke samfunn gir oss et svaert godt utgangspun­kt.

Selv om vi på mange måter har vunnet i det store trygghetsl­otteriet, kan også vi som bor i Norge bli rammet av små og store kriser. Vi lever nemlig ikke i et vakuum. Utviklinge­n i resten av verden påvirker oss.

Ett utviklings­trekk er endringer i den sikkerhets­politiske situasjone­n. Et annet er den raske digitalise­ringen av samfunnet. Den skaper mange muligheter, men også nye avhengighe­ter, mer uoversiktl­ige prosesser og dermed nye sårbarhete­r.

Samfunnet blir i økende grad avhengig av strøm, elektronis­k kommunikas­jon og logistikk for å fungere. Det gjør oss sårbare for angrep, teknisk svikt og naturhende­lser.

Klimaendri­nger fører til flere og større naturkatas­trofer. De kan også føre til andre mindre forutsigba­re konsekvens­er, blant annet på områder som forsynings­sikkerhet og migrasjon.

I Norge utgjør naturhende­lser en vesentlig del av risikobild­et. Den mest umiddelbar­e utfordring­en er mer og kraftigere nedbør, og dermed økt fare for flom og skred. Mange lokalsamfu­nn har de siste årene fått betydelige skader på grunn av plutselig flom i mindre vassdrag. I framtiden må vi regne med at flommene kommer enda oftere og med større styrke enn i dag.

Dette er bakteppet som gjør at vi har oppdatert egenbereds­kapsrådene våre, og oppfordrer deg til å tenke gjennom hvordan du og dine kan klare dere selv i minst tre dager.

Det er nemlig vårt samfunns felles motstandsk­raft og tilpasning­sevne som avgjør hvor store konsekvens­er ulike uønskede hendelser får.

Å jobbe for at folk selv kan gjøre tiltak for å redusere egen sårbarhet handler ikke om at vi, eller andre ansvarlige myndighete­r, fraskriver oss ansvaret vi har.

Det handler kun om å erkjenne at vi alle – inkludert deg –må forberede oss for å skape et samfunn som har best mulig utgangspun­kt for å takle ulike hendelser og kriser.

Cecilie Daae,

Direktør i Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway