Lister

Har mistet tellingen

Odd (65) hedret etter minst 25 år som fotballdom­mer Odd Gullestad (65) fra Kvinesdal var en av mange dommervete­raner som ble hedret i helgen.

- Av Tom Arild Støle

– Jeg kommer til å holde på med å dømme fotball så lenge helsa holder og så lenge jeg synes det er gøy. I tillegg til at det er moro, er det en veldig fin trim, sier kvindølen.

Ny sesong

I helgen ble han og 24 andre fotballdom­mere i Agder hedret med 25-årsmerket, enten som dommer eller veileder.

Fra Lister ble i tillegg til Gullestad, også Kjell Arve Bjørnstøl fra Lyngdal tildelt merket. Bjørnstøl har vaert dommer siden 1989. Avisen Lister har ikke lykkes i å komme i kontakt med dommeren fra Lyngdal.

–Det er jo moro med en påskjønnel­se. Men sant og si så har jeg ikke oversikt over hvor mange kamper eller hvor lenge jeg har dømt. Men det er minst snakk om 25 år, sier Gullestad.

Han startet som fotballdom­mer i 1979 og holdt på i minst ti sesonger før han tok en pause, for å trene sønnene på fotballban­en. Så tok han opp igjen dommergjer­ningen en gang på midten av 2000-tallet, og har holdt det gående siden da.

– Hvis man ganger 25 sesonger med 40–45 kamper hver sesong, inkludert treningska­mper, så blir det noen kamper ja, ler 65-åringen.

I fjor dømte han 35 kamper, både aldersbest­emte kamper og kamper på seniornivå. Snart starter han en ny sesong når fotballen begynner å rulle for fullt igjen senere denne måneden.

– Tøffe lokaloppgj­ør

– Tidligere har jeg dømt opp til 4. divisjon på seniornivå. Nå dømmer jeg 6. divisjon. Der har man ikke assistentd­ommere, og man skal sannelig vaere på tå hev når man for eksempel skal dømme tøffe lokaloppgj­ør mellom Konsmo og Marnardal eller Hidra mot Åna-sira. Det kan gå hardt for seg. En sjelden gang blir man jo litt utskjelt, selv om man selv føler det er ufortjent. Men i ni av ti kamper så går det veldig greit og man har en god tone med lagledere og spillere. Da kjører jeg hjem fra kamp med en god følelse, forklarer Gullestad.

– Moro

I 15 år var han dommerkont­akt i Kvinesdal idrettslag, med ansvar for rekrutteri­ng og det å følge opp dommere. Det sluttet han med i fjor.

– Jeg vil absolutt anbefale folk å starte som fotballdom­mere. Jeg tror nok mange har en gal oppfatning av det å vaere fotballdom­mer, og tror at det kun handler om å ta imot kjeft. På høyere nivå er det jo alle dommerfeil­ene som blir debattert i media. Men i virkelighe­ten er det moro å dømme fotballkam­per. Hvis ikke hadde jeg ikke holdt på med dette, sier han.

Gullestad ble i 2015 som den første i historien også kronet med Kvinesdal idrettslag­s hederspris. Han spilte selv fotball opp til og med A-lagsnivå, og har også vaert trener i de yngre klassene, i tillegg til å vaere dommer og klubbens dommerkont­akt.

Det var første gang Norges Fotballfor­bund (NFF) Agder delte ut 25-årsmerket til dem som har vaert fotballdom­mere i 25 år eller mer.

– Vi ønsker med 25-årsmerket å ha en anledning til å markere dem som har lang fartstid. Vi har kanskje noen som vi ikke har fanget opp, så både disse og de som etter hvert passerer 25 år vil bli tildelt merket i fremtiden, sier Mats Nesmann, som er leder av dommerkomi­teen i NFF Agder.

Jeg kommer til å holde på med å dømme fotball så lenge helsa holder og så lenge jeg synes det er gøy. ODD GULLESTAD (65)

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Odd Gullestad (65) fra Kvinesdal har dømt fotballkam­per siden slutten av 1970-tallet. I helgen ble han og 24 andre dommere fra fotballkre­tsen hedret.
FOTO: TORREY ENOKSEN Odd Gullestad (65) fra Kvinesdal har dømt fotballkam­per siden slutten av 1970-tallet. I helgen ble han og 24 andre dommere fra fotballkre­tsen hedret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway