Lister

Bakverk, klaer og bønn

- Av Svein Morten Havaas

Denne uken blir det fokus på Zanzibar og Tanzania når Norea Mediemisjo­n inviterer til den årlige Noreauka i Lyngdal og Farsund.

Joyce Malima er leder for bevegelsen «Håpets Kvinner» i Tanzania, og hun kommer til Lyngdal og Farsund for å delta på møtene.

Noreauka starter opp med møte på Lyngdal bedehus allerede i kveld. I morgen kveld, torsdag er det møte på Farsund bedehus. Søndag avsluttes uka med gudstjenes­ter både i Lyngdal kirke, Frelserens kirke i Farsund, Haegebosta­d kirke, samt møte på Lyngdal bedehus.

«Håpets Kvinner» er en bevegelse som har spredd seg til mange land, og med radioprogr­am på over 100 språk. Alle steder hvor «Håpets Kvinner» er, forsøker man å gi hjelp til medsøstre i en vanskelig situasjon om de er fattige, undertrykt­e, opplever sex-slaveri, voldtekt eller sitter i fengsel.

I Tanzania sykler medarbeide­rne i «Håpets Kvinner» rundt på besøk til kvinnegrup­pene på sykler som er kjøpt inn med støtte fra norske givere. I Hannas Hus står det symaskiner som er kjøpt inn med støtte fra andre land, men også fra Norge. Kvinner som har liten og ingen inntekt kan plusse på økonomien med penger de tjener ved å jobbe og laere godt håndverk i systuen og i bakeriet. Ifølge en utsendt pressemeld­ing fra Norea Mediemisjo­n, er dette «et herlig fellesskap hvor kvinner får komme sammen og dele gleder og sorger». Stemningen er på topp når kvinner samles i «Hannas Hus» i Tanzania.

– Mannen min lyttet i smug på programmet mitt «Håpets Kvinner», forteller en av kvinnene i «Hannas Hus».

– Programmet har jo forandra mitt liv, det har forandra min manns liv også. Vi har fått det bedre sammen og jeg føler nå at han virkelig er glad i meg, legger hun til. Radio-programmet er i to deler med hjelp for livet og hjelp med trosspørsm­ål.

I 21 år har ti tusener av forbedere i Håpets kvinner verden over bedt for, og vaert med på å skape en bevissthet rundt de utfordring­er mange jenter og kvinner møter, som misbruk, sykdom og fattigdom.

– Dette arbeidet har ført til at endringer på mange plan. Lokalsamfu­nn, familier og kirker har fått øynene opp for verdien til disse kvinnene, og ønsker heller å hjelpe dem, og ikke minst vaere en stemme for de stemmeløse, sier administra­sjonsleder Martin Birkedal i Norea Mediemisjo­n.

 ?? FOTO: LINDA TORKELSEN ?? Joyce Malima er leder for Håpets Kvinnerbev­egelsen i Tanzania. Denne uken besøker hun Lyngdal og Farsund under Noreauka.
FOTO: LINDA TORKELSEN Joyce Malima er leder for Håpets Kvinnerbev­egelsen i Tanzania. Denne uken besøker hun Lyngdal og Farsund under Noreauka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway