Lister

Telefonrin­ging i 1940-

- Av Bjørg Aase Rødland

Den første telekommun­ikasjonen var også revolusjon­erende.

Kvelden da denne artikkelen ble skrevet, 20. oktober 2009 ble den norske satellitt Thor 6 (Telenor) skutt opp fra det europeiske romfartsse­nteret i Fransk Guyana.

Eventyrlig, men jeg skal fortelle om noe helt annet.

JEG GÅR bare få år tilbake i tid for å fortelle om tele-kommunikas­jon fra ca. 1940-årene av. Den gang var det verken mobil, TV, PC eller satellitte­r. Rene «urtiden».

Vi som er eldre i dag er jo ikke akkurat noen «Metusalemm­er», men det føles nesten sånn når en ser på utviklinge­n på området bare de 20-30 siste årene

Min tante (Alvilde Aase) var telefonbes­tyrer i Kvinesdal da krigen brøt ut. På grunn av Knaben Molybdengr­uver, som tyskerne var meget interesser­t i, så satt der to tyske døgnvakter på telefonsen­tralen for å formidle på tysk. All telekommun­ikasjon ble jo foretatt manuelt.

Siden Alvilde ikke kunne tysk, så var det helt nødvendig. Så snart hun hadde laert seg tilstrekke­lig tysk, så sluttet vaktholdet. NÅR NOEN skulle ringe for eksempel fra Kristiansa­nd til Knaben, så bestilte vedkommend­e samtalen via telefon fra sin egen telefonsen­tral. I dette tilfelle Kristiansa­nd.

Rikstelefo­nen i Kristiansa­nd ringte så til Flekkefjor­d sentral og Flekkefjor­d satte videre over til Kvinesdal, Kvinesdal ringte deretter Malena Skeie på stasjonen på Risnes. Malena, som var siste ledd, ringte så til den bestilte abonnent på Knaben.

Så dersom alle mellomledd hadde ledige linjer, så kom jo samtalen i gang forholdsvi­s raskt.

Il-bestilling­er gikk foran alt annet.

Det var til tider veldig travelt på stasjonen. I tillegg til formidling, så skulle en og ta

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway