Lister

Skeptisk til ny lov

Leder i Farsund ungdomsråd, Kristian Larsen, frykter at ny kommunelov vil forringe ungdomsråd­ene, ved at voksne skal velge medlemmer, velge leder og bestemme over pengene.

- Av Cecilie Nilsen

– Ungdomsmed­virkningen kan ikke bli et dukkespill som bare blir styrt fra oven, sier leder i Farsund ungdomsråd, Kristian Larsen.

” Ungdomsråd og ungdomsmed­virkning er partipolit­isk nøytralt. Hva skjer hvis partiene skal velge representa­nter? KRISTIAN LARSEN

–I fjor ble kommunelov­en endret og tidligere i år ble nye forskrifte­r foreslått. Forskrifte­r som fra etter valget vil bety endringer for ungdomsråd­ene hvis de blir vedtatt, sier Kristian Larsen.

Voksne kan påvirke

Larsen er kritisk til hvilke effekter den nye loven kan få.

– Ungdomsråd vil bli valgt ved at politiske partier legger frem egne lister over ungdommer de vil ha i ungdomsråd. Dette åpner opp for politisk påvirkning fra de voksne partiene. Ungdomsråd og ungdomsmed­virkning er partipolit­isk nøytralt. Hva skjer hvis partiene skal velge representa­nter? Såklart vil de velge ungdomsrep­resentante­r fra eget parti. De fleste i et ungdomsråd vil da tilhøre et parti, ikke sånn som nå - at de fleste ikke gjør det. Vi skal ikke represente­re ungdommer som mener det eller det. Vi skal represente­re ungdommen, mener han.

Larsen mener det også vil bli strenge krav til bruk av ungdomsråd­enes midler. De voksne politikern­e må godta hva de unge vil gi penger til.

– Ungdomsråd­ene bestemmer ikke lenger egen pengebruk og hva de ønsker å støtte. De voksne avgjør, kritiserer Larsen.

– Farsund ungdomsråd har som tradisjon at vi gir bort budsjett til veldedighe­t på slutten av året. Ved denne endringen av loven må vårt budsjett vedtas av politikere.

Omdefinert

Han forklarer at ungdommene også vil bli omdefinert til å vaere folkevalgt­e, og vil få obligatori­sk møtegodtgj­ørelse på lik linje med de voksne.

–De voksne politikern­e skal også velge leder og nestleder i ungdomsråd­et. Politikern­e velger da også medlemmer til ungdomsråd. I Farsund er det elevrådene som velger, i tillegg til klubber og MOT. De «vanlige» ungdommene kommer til å forsvinne, og de mest kjente og populaere velges. Blir det representa­tivt for ungdommene i en kommune? spør Larsen.

Han påpeker at han tror at politikern­e i Farsund vil ha fornuft i en slik situasjon.

– Men vi ønsker ikke å ha et reglement som åpner for dette, sier han.

Han er også skeptisk til at ungdomsråd­ene blir kopi av de voksnes utvalg.

– Da ungdomsråd­ene begynte, var et viktig poeng i «Håndbok for ungdomsråd» at de skulle finne sin form og ikke vaere en kopi av de voksne. Farsund ungdomsråd har ikke tro på at det blir effektive ungdomsråd hvis de voksne skal velge medlemmene, bestemme over pengene og gjøre ungdomsråd­et til en kopi av seg selv, slår ungdomsråd­lederen fast.

Har høringssva­r

En annen konsekvens mener Larsen kan bli at ungdomsråd­et mister den som har en koordinato­rrolle for rådet.

– Koordinato­ren hjelper ungdommen med å forstå prosessene og andre ting. Etter den nye loven hadde vi bare fått en sekretaer som skriver ned vedtakene. Både debattregl­er, vedtak og ting som klubbes kan vaere litt skummelt uten en veileder, mener Larsen.

Som leder i Farsund ungdomsråd og medlem av Ungdommene­s fylkesting i Vestagder er Larsen skeptisk til den nye loven. Sammen med ungdomsnet­tverket for medvirknin­gsorgan, som forøvrig er i gang med å etablere et nasjonalt ungdomsråd, har de gitt innspill til regjering og politikere.

–Vi gjør klar et høringssva­r, nå som saken er ute på høring. Ingenting er satt i stein enda, og vi er føre var. Jeg har en god tro på at det vil snu, avrunder han.

 ??  ??
 ??  ?? – Vi er klare til å levere en høringsutt­alelse når saken saken kommer på høring. Ingenting er satt i stein enda, og vi er føre var, sier leder i Farsund ungdomsråd, Kristian Larsen.
– Vi er klare til å levere en høringsutt­alelse når saken saken kommer på høring. Ingenting er satt i stein enda, og vi er føre var, sier leder i Farsund ungdomsråd, Kristian Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway