Lister

Glad for nytt tilbud

■ Ole Tjomsland og andre rusmisbruk­ere har fått nytt tilbud på Huset. Det er de fornøyd med.

- Av Olav Hoel

” Det handler om å finne noe meningsfyl­t arbeid å gjøre, som er praktisk mulig for oss å få til. TORSTEIN VEGGE

Mandag formiddag ble «Huset» åpnet som et lavterskel­tiltak for rusmisbruk­ere i Lyngdal.

–Det er helt fantastisk. Lyngdal kommune har tidligere hatt et lignende dagtilbud som i flere år holdt til i Røde Korshuset, som ble kalt «Dørstokken». Selv om det var fantastisk å vaere hos Røde Kors, så la det også noen bindinger på hva vi kunne gjøre. Da dette huset er kommunalt eid og stod tomt, så fikk vi lov til å bruke det. Dette gjør at vi får en ny vår med aktivitete­r for våre brukere, for her kan man gjøre alt man har lyst til, forteller Torstein Vegge, rus- og psykiatrit­erapeut i Lyngdal kommune.

– Alt er mulig

Huset ligger i Agnefestve­ien i Alleen, og vil også huse samlinger til det lokale hørsellage­t og en strikkekaf­e. Navnet på bygget en forkortels­e for helsehjelp, utredning, skadereduk­sjon, ernaering og trygghet. I første omgang er de bemannet noen timer på formiddage­n på mandager og fredager, men ønsker på sikt å kunne øke tilbudet.

– Vi er enn så lenge så ferske at vi ikke helt vet hva vi skal få til, men per i dag er alt mulig, så vi er åpne for gode ideer. Det er allerede noen aktører som har sponset oss, men vi er fortsatt avhengig av penger for å få til ting. En drøm er jo at vi kunne startet en skjaergård­spatrulje hvor vi kunne ryddet de kommunale strendene. Det handler om å finne noe meningsfyl­t arbeid å gjøre, som er praktisk mulig for oss å få til. Dessverre er alt beheftet med kostnader. Fordelen med dette huset er at det er gammelt og slitent, så om noen har lyst til for eksempel å male den ene veggen, så kan de gjøre det, sier Vegge.

– Hva kan dette stedet bety for brukerne?

– Det kan bety et trygt sted som kan gi mening i livet. For de som sliter med rusproblem­atikk, så skjer det i perioder at man er ruset og like ofte perioder hvor man er rusfrie. I rusfrie perioder er det derimot mange som sitter og skjelver og er redd for å ha dummet seg ut og ikke tør å oppsøke andre. Da er det kjempevikt­ig at det er et sted som dette som det går an å komme til, sier Vegge.

– En begynnelse

En av brukerne som deltok på mandagens åpning er Ole Tjomsland. Han har i mange år slitt med rus, og beskriver dette tiltaket som en god begynnelse, hvor de kan komme innom tre timer på dagtid to dager i uken.

– Rus er en rar ting, fordi like mye som du hater det, så elsker du det. Det er en flyktning og et sted du kan få fred for en liten stund. Viktighete­n av å ha noen du kan kontakte er utrolig stor. Det rusen også fører med seg er ensomhet. Du stenger dører, ingen skal vite og ingen skal se. Derfor er det altfor lite midler og hjelpemidl­er til å komme seg gjennom hverdagen. Dette er derfor en begynnelse på et tilbud som er altfor lite per i dag, sier Tjomsland.

Vegge har forståelse for Tjomsland.

– Drømmen er jo at dette huset skal bli like tilgjengel­ig både på kvelden, natten og i helgene, når man har behov for det, sier Vegge.

 ??  ??
 ??  ?? Ole Tjomsland (t.v) og Torstein Vegge er glade for at Huset har åpnet.
Ole Tjomsland (t.v) og Torstein Vegge er glade for at Huset har åpnet.
 ??  ?? Torstein Vegge håper å kunne utvide tilbudet med tiden.
Torstein Vegge håper å kunne utvide tilbudet med tiden.
 ??  ?? Åpningen ble feiret med kake.
Åpningen ble feiret med kake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway