Lister

”Hvem vil vel bygge og bo i en kommune som har landets desidert høyeste avgiftsniv­å på vannog avløpsside­n?

AVISENS MENING

-

Innbyggern­e trodde bunnen var nådd, men fikk sjokk da regningen med de kommunale avgiftene kom i år. Haegebosta­d kommune var i 2018 dyrest i landet på vann og avløp. Likevel har enkelte husstander fått en regning nå som er nesten dobbelt så stor som i fjor. Økningen er beregnet å vaere svimlende 43,5 prosent! Det er ikke rart det er opprørsste­mning i den lille bygdekommu­nen.

MANDAG KVELD kom denne stemningen klart til uttrykk da kommunen hadde invitert til informasjo­nsmøte om saken. Folk møtte tallrike opp. Sinne og frustrasjo­n kom til uttrykk i møtet. Men paradoksal­t nok var det få som ville snakke med lokalavise­ns utsendte. At eikdøler er sky, visste vi. Men at ingen ville la seg intervjue om saken – til tross for opprørsste­mningen, var overrasken­de.

EN SOM TOK bladet fra munnen i selve møtet var imidlertid Inger Kristine

Handeland. Sammen med sin unge familie er hun i etablererf­asen. Situasjone­n deres er illustrere­nde for hvordan kommunens avgiftspol­itikk nå slår ut. 28.000 kroner lød fakturaen som familien Handeland nylig fikk i postkassa ved sitt nybygde hus. Og det bare for første halvår!

ORDFØRER Margrethe Handeland (Sp) har både i media og på folkemøte forklart så godt hun kan om årsaken til avgiftssjo­kket. Det skyldes bygging av nytt renseanleg­g på Skeie for 24 millioner kroner. For sju år siden vedtok politikern­e at man skal følge selvkostpr­insippet ved slike utbygginge­r. Det vil si at vann- og avløpsabon­nentene som er tilkoblet dette anlegget må dele på regningen for utbygginge­n.

ALLE ER ENIGE OM at de kommunale avgiftene er for høye, slo ordfører Handeland fast på mandagens møte. Selvsagt er de det. Men den enigheten må også munne ut i konkret politikk på området. For her må noe gjøres - hvis ikke blir både familien Handeland og andre skremt vekk fra bygda. Hvem vil vel bygge og bo i en kommune som har landets desidert høyeste avgiftsniv­å på vann- og avløpsside­n? Innføring av eiendomssk­att ble nevnt på mandagens møte. Det samme ble deling av utbyggings­regningen på alle abonnenter i hele kommunen. Hva som gjøres, er selvsagt en politisk avgjørelse. Men nå må politikern­e komme på banen i denne saken. Og de bør huske på at det stunder mot valg...

” Det er ikke rart det er opprørsste­mning i den lille bygdekommu­nen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway