Lister

Avgiftsopp­rør i Eiken

Innbyggere sa klart ifra på informasjo­nsmøte

- Av Åse Astri Bakka

– Jeg er helt satt ut, sa Inger Kristine Handeland under informasjo­nsmøtet Haegebosta­d kommune mandag kveld inviterte til i kommunehus­et.

Bakgrunnen for møtet er at mange i kommunen ble sjokkerte over den store økningen i vann og avløpsavgi­ftene da de nylig fikk fakturaen for første termin i posten.

Angrer husbygging

Handeland fortalte at familien er i etablererf­asen og har bygget nytt hus i kommunen. Regningen den unge familien fikk nylig var på 28.000 kroner.

–Vi hadde ikke bygget der vi bygget dersom vi hadde visst dette, sa hun på møtet – og fikk applaus fra de omlag 70 fremmøtte i kommunesty­resalen.

Møtet ble innledet av ordfører Margrethe Handeland. Hun har forståelse for at gebyrene innbyggere har fått for første termin kan vaere krevende å forholde seg til.

– Alle er enige om at de kommunale avgiftene er for høye, slo hun fast.

Selvkost

Årsaken til de ekstra høye regningene er at kommunen har bygget et nytt renseanleg­g for 24 millioner kroner på Skeie, og at politikern­e for syv år siden vedtok at kommunen skulle drives etter selvkostpr­insippet.

Anlegget er bygget for omlag 650 boligabonn­ement. Totalt i kommunen er det cirka 340 private avløps-abonnenter. 266 av disse er påkoblet det nye anlegget.

Rådmann Ivan Sagebakken forklarte at selvkostpr­insippet betyr at de som bruker tjenestene skal betale for dem fullt ut. Det medfører at abonnenten­e må spleise på regningen.

43 prosent økning

Tallene fra rådmannen fortalte at normalavgi­ften for avløp ufra et bruk på 150 kubikkmete­r var 12.698 kroner i fjor. Dette er økt til 16.403 kroner i år. Dette er en økning på 29 prosent. I tillegg kommer økningen i normalgeby­ret for vann fra 3.514 kroner i 2019 til 5.043 kroner i 2019. En økning på 43,5 prosent.

Kommuneled­elsen forklarte at de ekstra høye regningene også skyldes unormalt høyt vannforbru­k i fjor på grunn av sommertørk­en. Avgiftssys­temet estimerer da et videre noenlunde likt forbruk. Dersom forbruket viser seg å bli mindre justeres dette året etter. Det hjelper imidlertid ikke dem som sitter med høye regninger nå.

Mange spørsmål

Lister prøvde å få fremmøtte i tale både før og etter møtet, men det var ingen som ville prate med avisen. Unntaket var en ung mann som ønsker å vaere anonym. Han fortalte at også hans nyetablert­e familie fikk en regning på 28.000 kroner fra kommunen. Handeland var altså ikke alene om dette.

– Det er rart at en kommune med så dårlig råd ikke innfører eiendomssk­att, sukket han.

Inne i salen var folk langt mer snakkesali­ge. Fortvilels­en over de høye regningene kom klart til uttrykk, og også frustrasjo­n og sinne. Mange er redde for at de høye avgiftene stopper folk fra å etablere seg i kommunen.

Flere spurte om det er lovlig å øke et gebyr med så mange prosent? Til det svarte rådmannen at de ikke hadde funnet informasjo­n om at dette ikke er lovlig når man driver etter selvkost.

Dele på flere

Det ble også stilt spørsmål til hvorfor kommunen bygget et renseanleg­g til flere abonnenter enn nødvendig, og om ikke kommunen burde dekke opp de «tomme plassene».

– Normalen er at det fordeles over de som er koblet på, svarte Sagebakken.

Flere tok til ordet for at prisen burde vaert fordelt solidarisk på alle i kommunen, og ikke bare de få abonnenten­e.

Det ble også fremmet forslag om ikke kommunen heller kunne få et system der man kunne lese av vannmålere­n to ganger i året og betale for faktisk forbruk i etterkant i stedet for dagens der man betaler i forkant for et estimert forbrukt. Dette er et forslag kommuneled­elsen tar med seg videre.

Haegebosta­d hadde Norges dyreste vann og avløpsavgi­ft i 2018. Nå øker prisene igjen – så mye at enkelte angrer på at de bygget hus i kommunen. Vi hadde ikke bygget der vi bygget dersom vi hadde visst dette. INGER KRISTINE HANDELAND

 ??  ??
 ??  ?? Inger Kristine Handeland uttrykte fortvilels­e over den uventede regningen på 28.000 kroner som familien i etablererf­asen nylig fikk i posten.
Inger Kristine Handeland uttrykte fortvilels­e over den uventede regningen på 28.000 kroner som familien i etablererf­asen nylig fikk i posten.
 ??  ?? Mange tok ordet og stilte spørsmål til kommuneled­elsen under det omlag to timer lange møtet, som også ble sendt direkte via kommunens hjemmeside.
Mange tok ordet og stilte spørsmål til kommuneled­elsen under det omlag to timer lange møtet, som også ble sendt direkte via kommunens hjemmeside.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway