Lister

Salmonella-kilden som gjorde lokal jente syk er funnet

- Av Olav Hoel

I februar var en ung jente i Lyngdal blant flere nordmenn som fikk påvist salmonella. Nå er smittekild­en trolig funnet.

6. mars ble «Eksotisk Miks» fra Bama trukket fra markedet. Ifølge en pressemeld­ing fra Mattilsyne­t er det nå påvist Salmonella i prøvene av produktet som Mattilsyne­t sendte inn til analyse på Veterinaer­institutte­t.

– Da Mattilsyne­t foretok intervju hjemme hos de som var blitt syke av Salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med «Eksotisk mix» fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme Lot-nummer og samme pakkedag og det er i disse Veterinaer­institutte­t nå har påvist salmonella, skriver direktør Karina Kaupang i Mattilsyne­t i pressemeld­ingen.

En endelig bekreftels­e på om salmonella­en er av typen Salmonella Agbeni tidligst vil foreligge tirsdag i uke 11.

BAMA oppfordrer nå kunder som har kjøpt dette produktet med Lot-nr 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.

Ifølge pressemeld­ingen fra Mattilsyne­t er det per 11. mars påvist samme type salmonella­smitte hos 25 personer, og det er mistanke om at ytterlige 10 personer er smittet. Disse personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet.

Ann-margret Haaland, som er kommuneove­rlege i Farsund, Lyngdal og Haegebosta­d anser det som svaert sannsynlig at de som har blitt smittet har spist av det samme produktet.

– Bama tok også ansvar og trakk tilbake produktet før vi fikk dette påvist. Mistankene viser seg å holde stikk. Man er sikre på at det er den samme stammen over hele landet da dette er et nasjonalt utbrudd. Produktet er distribuer­t over et stort område. Det kan stemme bra ettersom Bama distribuer­er sine frukt- og nøttebland­inger i hele sitt nett, sier Haaland til avisen Lister.

Hun oppfordrer nå folk som har produktet om ikke å spise av dette og levere det tilbake til butikken, og at man ellers er nøye med mat- og håndhygien­e.

– Hva som er status på jenta fra Lyngdal som er smittet av salmonella kjenner jeg ikke til ettersom det er fastlegen som følger henne opp. Det har derimot ikke vaert flere utbrudd i de kommunene jeg er overlege i, sier Haaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway