Lister

Mobilisere­r stort

Mange vindmøllem­otstandere møter opp i kommunesty­ret i kveld

- Av Bjørn Hoel

I forkant av kommunesty­remøtet i Kvinesdal i kveld, er det mobilisert på bred front mot de nye planene for Kvinesheia Vindkraftv­erk.

– Blir vi flere besøkende enn det er kommunesty­rerepresen­tanter så tror jeg det kan spille inn rent psykologis­k til vår fordel, sier Helge Wathne, som er en av flere kvindøler som har engasjert seg sterkt i debatten. Han er selv grunneier på Nordhelle, og vil bli direkte berørt om Kvinesheia Vindkraftv­erk blir noe av.

– Til nå har vi overfor politikern­e mest eksistert i form av artikler, brev, innlegg i lokalavise­r, klagesaker til Statkraft, NVE, og så videre. For egen del mener jeg at det er på høy tid at kommunesty­ret får noen ansikter å forholde seg til. Det kan også medføre at de tenker seg godt om når de skal avgi sine stemmer, sier Helge Wathne.

– Hvor håper dere å oppnå?

–Jeg håper jo at enda flere kommunepol­itikere ser galskapen i dette, og svarer nei på begge spørsmålen­e, både i forhold til utsettelse og økning av effekt. De skal få lov til å se oss inn i øynene å si at «dette går vi for», eller «dette går vi ikke for». På et eller annet tidspunkt så blir dette personlig, sier Wathne.

Rådmannens forslag

I rådmannens forslag til vedtak står det at:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningen­e til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt. Mta-detaljplan med beskrivels­e av for eksempel støy, skyggekast, visuelle virkninger og fugl og naturmangf­old må foreligge før vi kan gi svar. Vi ber NVE om å ikke avgjøre saken før Mtadetaljp­lan har vaert på høring.»

E-39

Når det gjelder forslaget om å utsette fristen for å sette vindkraftv­erket i drift, skriver rådmannen at han ikke har noen innvending­er til det:

«Kommunen minner om planene for ny E-39 over Kvinesheia og ber om at dette arbeidet blir samkjørt med planene for vindkraftv­erket for å finne fram til best mulig løsninger».

I forvaltnin­gsutvalget­s innstillin­g, fra møtet 28. februar, fremholdes flere av de samme argumenten­e. Blant annet fremmet MDG og Frp et felles forslag, nemlig at: «Kvinesdal kommune fraråder på det sterkeste å gi Statkraft Vind Utvikling DA en endret installert effekt for Kvinesheia Vindpark fra 60 MW til 90 MW, samt utvidet kapasitet på transforma­tor fra 70 MVA til 100 MVA. Kvinesdal kommune fraråder samtidig en utsatt igangsette­lse til 31.desember 2021. Om NVE likevel skulle velge å gå videre med saken må Ku-forskrifte­n (konsekvens­utreding) oppfylles.

NVE har i denne saken utsatt fristen med å komme med uttalelser til etter kommunesty­remøtet.

– Lite kunnskap

Kvinesdal Ap fremmet følgende forslag til vedtak:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningen­e til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt».

Fellesfors­lag fra Frp og MDG fikk tre stemmer i utvalget, mens Ap sitt forslag fikk fire og ble og ble vedtatt.

I en høringsutt­alelse fra kommunesty­repolitike­rne i Lyngdal, som også vil bli noe berørt om det blir noe av utbygginge­n, sa man et enstemmig nei til Statkrafts ønske om å endre regulering­splanen for Kvinesheia vindkraftv­erk.

Jeg håper jo at enda flere kommunepol­itikere ser galskapen i dette. HELGE WATHNE

 ??  ?? Helge Wathne skal overvaere kommunesty­remøtet i Kvinesdal i kveld og har mobilisert mange andre motstander­e også.
Helge Wathne skal overvaere kommunesty­remøtet i Kvinesdal i kveld og har mobilisert mange andre motstander­e også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway