Lister

Levde i en «krigssone»

Kvinne (37) mishandlet sønnene sine - må sone i fengsel

- Av Svein Morten Havaas

En 37 år gammel kvinne er dømt til ett års fengsel for å ha mishandlet sine to sønner psykisk og fysisk i fire år.

Kvinnen må sone tre måneder av dommen som nylig ble avsagt i Lister tingrett. De resterende sju månedene er gjort betinget med en prøvetid på to år.

37-åringen, som bor i en kommune i Lister-regionen, må også betale 60.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til sine to sønner. Hun må også dekke 3.000 kroner i saksomkost­ninger.

«Krigssone»

Ifølge dommen begynte voldsutøve­lsen mot de to mindreårig­e barna i januar 2014. Skolen den eldste gutten gikk på sendte en bekymrings­melding til Lister barnevern i februar samme år. Barneverne­t hadde da en samtale med gutten der han fortalte at moren gapet mye, sa stygge ord og at hun rev guttene i håret og slo ham på rumpa.

Sommeren 2017 ble barneverne­t og politiet koblet inn i saken etter guttene ringte Alarmtelef­onen for barn og unge og fortalte om skrekk-regimet de levde under. Samme dag som guttene ringte, rykket de offentlige instansene ut til hjemmet.

Guttene har forklart seg sammenfall­ende flere ganger og konsistent over lang tid om voldsutøve­lsen i hjemmet. Den ene av guttene forklarte at det var en krigssone når de var alene med mor. Volden ble alltid utøvd når faren var bortreist over lengre perioder i forbindels­e med jobb.

Guttene har forklart seg om slag, kvelertak, riving i håret og ørene, brøling og at de har fått hode ført ned i vasken i forbindels­e med tannpuss.

Erkjente vold

Moren har erkjent at hun ikke har opptrådt riktig overfor barna. Hun har vist til at det skyldes egne helseprobl­emer, depresjon og psykiske plager og at hun har hatt eneansvare­t for barna i lengre perioder. Hun har også erkjent å ha utøvd vold mot begge barna ved enkelte anledninge­r, samt at hun har kjeftet og brølt på dem.

Tiltaltes svigermor har forklart at hun noen ganger har måtte gå i mellom moren og sønnene på grunn av tiltaltes sinne. Barnas far har gitt uttrykk for at han vil flytte til Oslo med barna om han får jobb der. Han har videre sagt at han håpet på en endring hos mor, men at han trodde hun hadde vanskelig for å endre seg. Han har derfor vurdert å kreve omsorgen for barna og be om støtte fra barneverns­tjenesten. Dette svaret tolker retten dit hen at han hadde kjennskap til morens vold overfor sønnene.

– Samlet sett er retten ikke i tvil om at barna har levd i et regime preget av kontinuerl­ig utrygghet og frykt for vold over en periode på over fire år, skriver rettens leder, sorenskriv­er Tor Tønnessen i dommen.

Han hadde Børge Maeland og Karin Rafoss med seg som sivile meddommere i saken. Dommen var enstemmig.

Ifølge dommen utførte moren handlingen­e med viten og vilje.

Straffeutm­åling

Dommeren mener sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende i saken og tilsier en streng reaksjon fordi det dreier seg om vold i naere relasjoner. Også individual­preventive hensyn tilsier at det reageres strengt.

Det vises til at moren også har utøvd vold etter at politiet og barneverne­t grep inn - selv om det ikke er så mye som før. Det har fremkommet i en kartleggin­gssamtale den eldste sønnen gjennomfør­te i regi av Barnehuset sommeren 2018.

– Dette viser at mor ikke har tatt inn over seg alvoret i saken, påpeker dommer Tor Tønnessen.

At volden pågikk sammenheng­ende over en periode på fire år anses som skjerpende ved straffeutm­ålingen. Det vises også til at barna har fått påvist økt stressnivå. Selv om konkrete skader ikke er påvist på dem, foreligger det stor fare for skadevirkn­inger senere i livet. Den eldste gutten har konsentras­jonsvanske­r nå, mens den yngste har et saerlig omsorgsbeh­ov, fremgår det av dommen.

For kvinnen er det formildend­e at saken har hatt en ren liggetid hos politiet og påtalemynd­igheten på sju-åtte måneder. Straffen er to måneder mindre enn påstanden som aktor, politiadvo­kat Liv Jorunn Hovda la frem. Kvinnens forsvarer var advokat Haakon Åsli Skogstad, mens guttene ble represente­rt av bistandsad­vokat Anne Rita Meberg.

 ?? FOTO: ALEXEY POTOV/ SCANSTOCKP­HOTO ?? Den 37 år gamle kvinnen er dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold mot sine to sønner. Tre måneder er gjort ubetinget.
FOTO: ALEXEY POTOV/ SCANSTOCKP­HOTO Den 37 år gamle kvinnen er dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold mot sine to sønner. Tre måneder er gjort ubetinget.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Anne Rita Meberg er de to sønnenes bistandsad­vokat.
FOTO: MONA WIKØREN Anne Rita Meberg er de to sønnenes bistandsad­vokat.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Sorenskriv­er Tor Tønnessen var rettens leder i saken.
FOTO: MONA WIKØREN Sorenskriv­er Tor Tønnessen var rettens leder i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway