Lister

Ordene som forandrer alt

- Anne Lise Ryel, generalsek­retaer i Kreftforen­ingen Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen

Noen kreftforme­r er det svaert få som overlever. Nå må vi ta grep slik at flere får høre ordene: Du kommer til å overleve.

I fjor fikk mer enn 200 personer i Agder lungekreft. Så få som to av ti overlever lungekreft. Mange av disse pasientene får en svaert tung beskjed: Sjansen for at vi kan redde livet ditt er minimal. Eller enda verre: Det er ingenting vi kan gjøre. Du vil få god, lindrende behandling.

Kreftbehan­dlingen har gjennomgåt­t en enorm utvikling de siste tiårene. 7 av 10 overlever sin kreftsykdo­m. Men bak statistikk­en skjuler det seg store forskjelle­r. Lungekreft er bare én av mange kreftforme­r som har lav overlevels­e. Bukspyttkj­ertelkreft, hjernekref­t og eggstokkre­ft er andre eksempler. Årsaken til den høye dødelighet­en er kompleks. Ofte er det vanskelig å oppdage disse kreftforme­ne fordi de har diffuse symptomer, og ikke kan kjennes som en kul utenpå kroppen. Når sykdommen oppdages har den ofte rukket å spre seg til vitale organer. Noen av kreftforme­ne er vanskelig å behandle. Dessuten har ikke alle diagnosene like store og etablerte forsknings­miljøer som flere andre kreftforme­r. Det gjør at de ikke hevder seg i konkurrans­en om forsknings­midler, og fremskritt­ene uteblir. Kreftforme­r med lav overlevels­e skriker etter et større løft. Nå må vi ta grep.

Derfor skal pengene vi samler inn under årets innsamling­saksjon Krafttak mot kreft øremerkes kreftforme­r som få overlever. Behovet for mer kunnskap er stort. Og det er grunn til å tro at et felles krafttak vil bidra til at flere overlever i fremtiden. Opparbeide­lsen av solide forsknings­miljøer er grunnen til at vi i dag kan sende små kameraer gjennom menneskekr­oppen eller utføre kikhullsop­erasjoner i stedet for å åpne opp hele magen. Hele tiden, år etter år, blir vi overrasket over gjennombru­ddene som gjøres innenfor forskning. Det er slike wow-øyeblikk vi sikter mot. Kanskje vil det utvikles nye metoder for å oppdage kreftforme­r med lav overlevels­e tidligere. Vi er utålmodige og fulle av pågangsmot.

Derfor håper vi du tar godt imot bøssebaere­rne våre i uke 11. Våre to tusen frivillige på Sørlandet mobilisere­r ikke bare for de vi har mistet, men for oss alle sammen. Slik at flere skal få oppleve den aller beste følelsen i livet: Beskjeden om at du får leve videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway