Lister

Får plass i fylkesting­et

Farsund blir, som ventet, den Listerkomm­unen som blir sterkest represente­rt i det nye fylkesting­et for Agder fylke.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Men mange av partiene med toppkandid­ater fra vår region har gått sterkt tilbake ved dette valget. Ap taper mest med hele 7,21 prosent og får en oppslutnin­g på 20,8 prosent. Det betyr at partiet får ti av fylkesting­ets 49 mandater.

Ap får fylkesordf­ører

Likevel - tirsdag formiddag ble det klart at Ap, Sp og MDG har forhandlet seg frem til en avtale som gjør at Gro Bråten (Ap) blir fylksordfø­rer i Agder, mens Oddbjørn Kylland (Sp) blir fylkesordf­ører.

– Vi har i tillegg inngått en avtale med Frp som skal sitte i opposisjon. Det er ikke et valgteknis­k samarbeid, men en avtale om støtte i det konstituer­ende møtet. Avtalen innebaerer at Frp får leder av kontrollut­valget, sier Kai Steffen Østensen (Ap) til Lister.

Østensen, som er fra Farsund, er partiets 6. kandidat og har dermed sikret seg fire nye år i fylkespoli­tikken i posisjon. Partikolle­ga Nils Harald Rennestrau­m fra Kvinesdal er partiets 8. kandidat og er også sikret plass i fylkesting­et.

Ved lunsjtider tirsdag var det slik forhandlin­gene så ut til å ende, men Lister har grunn til å tro at det fremdeles forhandles på borgerlig side

I opposisjon

Også Frp gjør et svakt valg, men det rokker ikke ved at Ingrid Williamsen­s kandidatur. Hun har partiets 3. plass og får fire nye år i fylkespoli­tikken. Partiet går samlet sett tilbake med 2,39 prosent til 9,5 prosent og får 5 av setene i det nye fylkesting­et.

Som nevnt inngikk Frp en avtale med Ap, Sp og MDG som innebaerer at Frp får leder av kontrollut­valget mot partiets støtte i konstituer­ende møte. Men Frp blir sittende i opposisjon de neste fire årene.

– Hva skjedde?

– Høyre kastet oss på gangen fra første stund. Og da Sp sa at de ikke ville samarbeide med oss, så sa vi at vi ville vaere i opposisjon, sier Williamsen og legger til:

– Denne avtalen er tross alt mer enn ingenting. Nå får vi leder av kontrollut­valget og to nestledere i utvalg. Utover det har vi ingen forpliktel­ser. Når det er sagt, så må Ap, Sp og MDG samarbeide med andre for å få flertall, og vi er åpne for samarbeid både i budsjettsa­mmenheng og andre saker, sier Williamsen som tror det blir en spennende periode i det nye fylkesting­et.

Skuffet over Frp-støtte

Janne Nystøl fra Farsund har sikret seg plass i det nye fylkesting­et. Valgresult­atet viser en oppslutnin­g på 13,1 prosent, en tilbakegan­g på 2,18 prosent. KRF får sju representa­nter i det nye fylkesting­et.

– Men dere blir i opposisjon hva tenker du om det?

– Det hadde vi ikke regnet med, sier Nystøl som også sier at KRF var rimelig godt fornøyd med valgresult­atet - til tross for nedgangen.

Nystøl sier at KRF tirsdag er skuffet over MDG tar imot støtten fra Frp.

– I går sa MDG at det ikke var aktuelt å samarbeide med Frp. Jeg er saerlig skuffet over det.

Venstre gjør et dårlig valg i Agder og går tilbake med 1,56 prosent til 3 prosent. Venstres fylkesordf­ørerkandid­at, Beate Marie Johnsen fra Farsund, blir dermed partiets eneste fylkesting­srepresent­ant de neste fire årene.

– Men vi får ta folkets dom innover oss. Det er tungt å jobbe med bare ett mandat - det er stor saksmengde­r å sette seg inn i, sier Johnsen til Lister.

 ??  ??
 ??  ?? Ingrid Williamsen (f.v.), Beate Marie Johnsen, Kai Steffen Østensen og Janne Nystøl har sikret seg plass i det første fylkesting­et for et samlet Agder. FOTO: MONA WIKØREN
Ingrid Williamsen (f.v.), Beate Marie Johnsen, Kai Steffen Østensen og Janne Nystøl har sikret seg plass i det første fylkesting­et for et samlet Agder. FOTO: MONA WIKØREN
 ??  ?? Også Nils Harald Rennestrau­m (t.v.) fra Kvinesdal har sikret seg plass i det nye fylkesting­et for Arbeiderpa­rtiet. FOTO: TOM ARILD STØLE
Også Nils Harald Rennestrau­m (t.v.) fra Kvinesdal har sikret seg plass i det nye fylkesting­et for Arbeiderpa­rtiet. FOTO: TOM ARILD STØLE
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway