Lister

Får han fortsette?

Jan Kristensen får trolig fortsette i ordførerst­olen etter at Høyre i Lyngdal fikk 28,5 prosent av stemmene. Senterpart­iet har en fremgang på over seks prosent.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Ingenting er avgjort i Lyngdal, selv om Jan Kristensen og Høyre gjorde et brukbart valg. Forhandlin­gene vil avgjøre.

– Det er enda uvisst hvem som blir ordfører. Jeg regner med at det er noen forhandlin­ger på gang, sier ordfører Jan Kristensen.

Ti representa­nter

Han satt på Rådhuset og passet på at opptelling­en av stemmene fra de over 4.948 personene som hadde avlagt sin stemme ble talt korrekt opp. Det utgjør 64 prosent av de stemmebere­ttigede i nye Lyngdal.

Like etter klokken 22.00 mandag kveld tikket meldingene inn om at Høyre vil vaere største parti når det nye kommunesty­ret skal opprettes i oktober.

Med 28,5 prosent av stemmene, en nedgang på nesten 2,6 prosentpoe­ng i forhold til valget for fire år siden, vil partiet få ti mandater. Det er tre faerre enn etter valget i 2015.

Dette betyr at Høyre må søke samarbeid dersom de skal beholde ordføreren. Dersom de velger å gå sammen med KRF, som ble nest største parti, vil koalisjone­n samlet få 18 av de 35 plassene i det nye kommunesty­ret.

Det kan også bli Senterpart­iet, som får sju representa­nter i det nye kommunesty­ret.

Fere av partiene hadde planer om å snakke sammen etter at valgstyret­s gjennomgan­g av protokolle­n tirsdag ettermidda­g.

– Fornøyd

En av personene som kan delta i samtalene med Høyre er Krfs ordførerka­ndidat Jon-are Åmland. Med 22,4 prosent av stemmene var han meget godt fornøyd med at partiet havnet på andreplass.

– Det er greit med åtte representa­nter, men vi håper på noen flere. Vi har gått frem 1,5 prosent, sa Åmland like før sluttresul­tatet ble kjent.

Nasjonal vind

Senterpart­iet har i alle år stått sterkt i Audnedal, og ifølge de foreløpige tallene ser det ut som «Tønnes»-effekten og den sterke valgvinden partileder Trygve Slagsvold Vedum har skapt nasjonalt også har truffet nye Lyngdal. Sp ligger an til å bli tredje størst med over 16,2 prosent av stemmene, en fremgang på 4,45 prosent.

– Vi håpet sju representa­nter. Nå lander vi på seks. Det er bra, sier Senterpart­iets Tønnes Seland.

«Valgseier»

I motsetning til tendensen på landsbasis, ser det ut som om Arbeiderpa­rtiet får en fremgang på rundt et halvt prosent. Etter at 87 prosent av stemmene var talt opp hadde de mottatt til 12,8 prosent.

Førstekand­idat Eivind Arnt Husøy er strålende fornøyd med å ha fått fem representa­nter.

– Dette er nesten som en valgseier for oss. Her går vi opp fra 11,8 prosent for fire år siden til 13,6 prosent. Dette er et kjempevalg for oss når en ser hva som skjer på landsbasis. Jeg håpet på seks mandater, vi får fem, og det er vi fornøyd med, sier Husøy.

Slått av ektemannen

Fremskritt­spartiet Unni Nilsen Husøy måtte se seg slått av ektemannen som leder Arbeiderpa­rtiet. Det at partiet fikk fremgang.

– Det at vi landet på 11,6 prosent er vi kjempeforn­øyd med. Vi får fire representa­nter, og det er vi godt fornøyd med. Nå må vi de neste fire årene bare jobbe hardt og «gunne» på, sier Nilsen Husøy.

Venstre og Rødt inne

Steinar Bjørnstøl var en kort periode mandag kveld høyt oppe da det så ut til at Venstre ville få to representa­nter. Da opptelling­en var avsluttet ved 22-tiden, viste det seg at partiet får en representa­nt.

Marius Thoresen i Rødt har klart å engasjere mange velgere på sosialisti­sk side, ikke minst i klima og miljøspørs­målet. Med noen få stemmes overvekt klarte han å få en plass i det nye kommunesty­ret

– Det var bare så vidt det holdt. Våre folk sier at jeg ble valgt inn med fire stemmer! Dette er kjempegøy! Det viser at folk i Lyngdal og Audnedal ønsker en ny klar stemme i politikken, sier Thoresen.

 ??  ??
 ??  ?? Krfs Jon-are Åmland og ordfører Jan Kristensen møttes på gangen på Rosfjord strandhote­ll. Ved 23.30-tiden var det ikke klart om de to partiene starter samtaler om samarbeid. ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN
Krfs Jon-are Åmland og ordfører Jan Kristensen møttes på gangen på Rosfjord strandhote­ll. Ved 23.30-tiden var det ikke klart om de to partiene starter samtaler om samarbeid. ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN
 ??  ??
 ??  ?? Rødt og Marius Thoresen gledet seg sammen med Torstein Vegge og Helle Qvale Ringseide over at partiet blir represente­rt i det nye kommunesty­ret.
Rødt og Marius Thoresen gledet seg sammen med Torstein Vegge og Helle Qvale Ringseide over at partiet blir represente­rt i det nye kommunesty­ret.
 ??  ?? Senterpart­iets Karsten Fidjeland, Tønnes Seland, Venstres Steinar Bjørnstøl og Sps Bjørn-tore Lunde henger naermest over pc-ene for å lese oppdaterte tall.
Senterpart­iets Karsten Fidjeland, Tønnes Seland, Venstres Steinar Bjørnstøl og Sps Bjørn-tore Lunde henger naermest over pc-ene for å lese oppdaterte tall.
 ??  ?? Jan Kristensen smilte da han kom ned på valgvaken på Rosfjord strandhote­ll ved 22.45-tiden. Etter at Høyre ble største parti i Lyngdal, får han trolig fortsette som ordfører,
Jan Kristensen smilte da han kom ned på valgvaken på Rosfjord strandhote­ll ved 22.45-tiden. Etter at Høyre ble største parti i Lyngdal, får han trolig fortsette som ordfører,
 ??  ?? Arbeiderpa­rtiet med Eivind Arnt Husøy var fornøyd med fremgangen.
Arbeiderpa­rtiet med Eivind Arnt Husøy var fornøyd med fremgangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway