Lister

Ordfører-effekten

-

Når status gjøres opp for et spennende og dramatisk lokalvalg i Lister-kommunene, er det en faktor som peker seg saerlig ut: Effekten å ha en ordfører som har gjort en god jobb i fireårsper­ioden som er tilbakelag­t. I skrivende stund ser det ut til at alle Lister-ordførerne kan få ønsket sitt oppfylt om fire nye år med ordførerkj­ede, klubbe og taburett. Effekten av den jobben de selv har lagt ned skal de ikke ta lett på. Ei heller deres partifelle­r og politiske motstander­e.

ALLER TYDELIGST

er det i Haegebosta­d der Senterpart­iet og Margrethe Handeland har gjort et brakvalg. For det finnes ikke noe annet begrep som dekker en fremgang på over 14 prosent og en oppslutnin­g på 38,5 prosent. Vi må tilbake til Ingunn Foss og Høyres brakseier i Lyngdal i 2011 for å finne et mer suverent resultat. En kombinasjo­n av partiets medgangsbø­lge nasjonalt, samt viktige lokale saker som vindkraft og kommunesam­menslåing, danner grunnlaget for kjemperesu­ltatet. Og en populaer og dyktig ordfører. Som kom inn som et friskt pust for fire år siden. Og som er både ung og kvinne.

I FARSUND

har også Arnt Abrahamsen­s ordfører-innsats blitt belønnet av velgerne. 26,9 prosent av stemmene og en fremgang på over 6 prosent er bunnsolid. Abrahamsen har gode kort på hånd for å få fire nye år på Husan. Men han kan også risikere å bli forbigått - valgresult­atet til tross. Dersom Frp, KRF og Høyre finner sammen i forhandlin­ger om et valgteknis­k samarbeid, har de rent flertall. Da kan Ap bli sittende med svarte-per. Trolig sitter KRF med jokeren også etter dette lokalvalge­t. Alt er åpent. I prinsippet kan alle samarbeide med alle. Også Ap og Frp - den uvanlige konstellas­jonen som har vaert omtalt i forkant av valget.

JAN

Kristensen går trolig på en ny ordførerpe­riode - selv med en tilbakegan­g på 2,5 prosent. Høyre er fortsatt størst i Lyngdal, men er avhengig av andre. Mest sannsynlig vil en tidligere samarbeids­partner, Kristelig Folkeparti bli støtte denne gangen. Men det finnes også andre muligheter. I likhet med Handeland og sin fetter Abrahamsen, kan hans egen ordførerin­nsats ha vaert avgjørende for at han får fortsette. Det samme må kunne sies om hans partifelle, Jan Sigbjørnse­n i Flekkefjor­d.

ORDFØRER-EFFEKTEN

slår også tydelig ut i Kvinesdal. I et valg der KRF går tilbake de aller fleste steder, har Per Sverre Kvinlaug og partiet hans fått en fremgang på 6,37 prosent. Mesteparte­n av aeren skal trolig ordføreren selv ha. Den store vinneren i Kvinesdal er imidlertid Senterpart­iet - med en fremgang på svimlende 14,15 prosent. I andre skalaen blør Arbeiderpa­rtiet i industriko­mmunen. Det finnes bare ett ord for en tilbakegan­g på 11,62 prosent: Katastrofe.

Effekten av den jobben de selv har lagt ned skal de ikke ta lett på.

 ??  ?? Både Arnt Abrahamsen og hans fetter Jan Kristensen har gjort en god jobb i ordførerst­olen - og har blitt belønnet for det. Kristensen er trolig sikret fire nye år. Abrahamsen­s fremtid er mer usikker - tross et solid valg.
Både Arnt Abrahamsen og hans fetter Jan Kristensen har gjort en god jobb i ordførerst­olen - og har blitt belønnet for det. Kristensen er trolig sikret fire nye år. Abrahamsen­s fremtid er mer usikker - tross et solid valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway