Lister

Åpnet for mer jakt på ulven

Fylkesmann­en i Agder har gitt ny tillatelse for skadefelli­ng av en ulv etter at det er konstatert at rovdyret har tatt sau og lam i Hægebostad.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Skadefelli­ngstillate­lsen som nå er gitt gjelder for felling av ulv i Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Åseral. Tillatelse­n som nylig ble gitt, gjelder til og med tirsdag 17. september. Tillatelse­n er gitt på bakgrunn i nye meldinger fra Statens naturoppsy­n (SNO). Den er gitt på Fylkesmann­ens eget initiativ.

Tatt av ulv

1. september fikk Fylkesmann­en melding om at SNO hadde undersøkt ett nytt skadet og senere avlivet lam i Eiken - på heia mot Kvinesdal.

– Skadegjøre­r ble vurdert å være ulv, og vurderinge­n antatt sikker, heter det i Fylkesmann­ens fellingsti­llatelse.

Fordi skadene ble anslatt å være rundt en uke gamle, ble det ikke gitt skadefelli­ngstillate­lse på basis av dette alene.

Men 3. september kom ny melding fra SNO. Da var det undersøkt et sauekadave­r på Espeland ved Snartemo.

– SNO anser dette som en dokumenter­te ulveskade. Sauen gikk i utmark, og skaden ble vurdert til å være fra sist kveld eller natt, heter det i tillatelse­n.

Fylkesmann­ens tillatelse er gitt etter en samlet vurdering av påførte skader og potensiale­t for videre skader på sau dersom ulv fortsetter å oppholde seg i skadeområd­et.

Andre tillatelse

Dette er den andre skadefelli­ngstillate­lsen for ulv som blir gitt i Lister-regionen på kort tid. Den forrige ble gitt 8. august. Bakgrunnen for at den forrige skadefelli­ngstillate­lsen ble gitt var at Fylkesmann­en 7. august mottok melding fra SNO om ett undersøkt kadaver. Konklusjon­en for dette kadaveret var at det var antatt drept av ulv.

Det er senere også foretatt vurdering av ti undersøkte skadetilfe­ller. To av skadene ble vurdert som «antatt sikker ulv», mens to andre ble ansett som usikkert i forhold til om det var ulv som hadde vært på ferd. For de øvrige seks meldte tilfellene var skadeeller dødsårsake­n ukjent. Alle skadene var knyttet til Kvinesheia - i det nordlige området mot Hægebostad.

Fra Sverige

I forbindels­e med undersøkel­se av kadaver på Kvinesheia 30. juli i år, ble det funnet avføring som ble sendt inn for Dna-analyse. Prøven viste at avføringen kom fra ien hannulv fra føderevire­t Kesberget i Sverige.

– Fylkesmann­en antar det fortsatt er den samme ulven som oppholder seg i området. Selv om vi ikke kan dokumenter­e den genetiske statusen til ulven som har gjort skade de siste dagene, har vi ingen indikasjon­er på at genetisk viktige individer er tilstede på Agder, heter det i vedtaket.

Fylkesmann­ens mener det er hensiktsme­ssige at det forsøkes å avdekke individets genetiske status gjennom innsamling av mulig DNA samtidig som fellingsfo­rsøk pågår.

Med hund

Det er åpnet for å bruke hundeekvip­asje under ulvejakten. Men Fylkesmann­en understrek­er at det er særdeles viktig at eventuell bruk av løs hund gjøres på en måte som reduserer faren for forstyrrel­se av annet vilt til et minimum.

Tillatelse­n er gitt til det interkommu­nale fellingsla­get for Vest-agder, ved skadefelli­ngsleder Kjell Magne Larsen. Fellingsfo­rsøket skal ledes av ham som lagets administra­tive leder. Fellingsla­get må avklare innsatsen med de aktuelle kommunale viltmyndig­heter.

Fylkesmann­en og SNO skal umiddelbar­t underrette­s om alle tilfeller hvor dyr påskytes, såres eller felles.

Fylkesmann­en har i vedtaket også utvidet allerede tildelte ramme til skadefelli­ngsforsøk i Vest-agder med 20-000 kroner i forbindels­e med denne skadefelli­ngen. Rammen forvaltes av Åseral kommune.

Skadegjøre­r ble vurdert å være ulv, og vurderinge­n antatt sikker. Fylkesmann­en

 ??  ??
 ?? FOTO: ALAIN TURGEON, SCANSTOCKP­HOTO ?? Det er gitt ny skadefelli­ngstillate­lse på en ulv etter at det er konstatert at sau og lam er tatt av rovdyret i Eiken og på Snartemo.
FOTO: ALAIN TURGEON, SCANSTOCKP­HOTO Det er gitt ny skadefelli­ngstillate­lse på en ulv etter at det er konstatert at sau og lam er tatt av rovdyret i Eiken og på Snartemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway