Lister

En snikende sykdom

Kirsten og Per i Viga ønsker å dele en ærlig historie om plommer, demens og kjærlighet.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Isolveggen ved «gamlehuset» i Viga står en hvit plastpøs. Den bugner av modne Victoria-plommer. To plommepluk­kere ligger like ved. På to hvite stoler setter ekteparet Kirsten og Per Pedersen seg ned etter å på nytt ha høstet fra frukttrærn­e.

– EN AV DE FØRSTE somrene vi bodde her plukket vi masse plommer. Vi jobbet på skolen i Farsund begge to og hadde nylig flyttet til Viga fra Kristiansa­nd, forteller Kirsten, og kikker på Per.

– Hva gjorde vi med plommene? spør hun.

Per holder øyekontakt med kona. – Fortell, sier han.

– Vi kjørte til Lista og solgte plommene. Siden kjøpte vi en fillerye for de 300 kronene, ler hun.

Hun tilføyer at teppet de kjøpte for plommepeng­ene for lengst er slitt ut etter et langt levd liv.

Ekteparet ler sammen.

PÅ NYTT TAR DE hver sin plommepluk­ker og setter kursen mot flere plomme- og epletrær høyere oppe på teigen. De går hånd i hånd oppover skaret som fra gammelt av førte fra bryggeleie­t i Viga og til Spind kirke. For å komme til frukttrærn­e må de gå gjennom den røde løa Per en gang bygde. Her står også den røde, velholdte tohjulstra­ktoren parkert. Selve stoltheten på gården.

– Før pleide jeg å spøke med at du satte båten først, traktoren på andreplass og kona som nummer tre. Etter den rekkefølge­n? spøker Kirsten varmt.

– Jeg satte aldri noe nummerrekk­efølge på deg, repliserer Per kjapt tilbake.

Han blir stående lenge ved traktoren, som har både firehjulst­rekk og tipp på lasteplane­t. Den har han kjørt mye ved, stein og jord med. Og plommer.

– Hør, sier Per og klikker med lokket på bensintank­en. Det gjengir en hul metallyd.

– Tanken er tom.

Kirsten bekrefter.

– Du kan ikke kjøre traktor lenger. Vi tar plommene i trillebåra.

Igjen går de hånd i hånd mot neste plommetre. Deretter et epletre. Per holder greinene, mens Kirsten plukker.

MYE AV LIVET i Viga går sin vante gang. Men noe er ikke som før.

– Vi er ærlige på at Per har tre sykdommer; demens, Parkinson og kols. Man vet aldri hva man får i livet, og dette kom til oss, sier Kirsten.

– Men vi ønsker å dele vår historie for å øke forståelse­n rundt en demenssykd­om. Det rammer så mange og kan være vanskelig å forstå. Pårørende med en med de

Nok en gang høstes det plommer og epler i Viga i Spind. Men alt er ikke som det en gang var.

menssykdom kjenner på at det kan være vanskelig å snakke om.

To kasser med plommer og en pøs med epler bæres tilbake gjennom den røde løa. Alt plasseres i den gule trillebåra og trilles tilbake til huset.

– Vi skal lage plommesylt­etøy, konstatere­r Kirsten.

– Hvem er det som alltid har syltet og forsynt hele familien med syltetøy? spør hun.

Per er stille og hun fortsetter.

– Det er du. Jeg fikk bare lov til å hjelpe med å ta ut steinene. Du bakte brød også. Alltid.

Kirsten omfavner ektemannen i en klem. De veksler varme blikk.

– Vi har vært gift i over 50 år. Og fremdeles får vi bo sammen her i Viga. Det er en fin kjærlighet­shistorie, smiler Kirsten.

Per smiler tilbake.

FOR SNART SEKS ÅR SIDEN falt Per i trappa hjemme i huset. Kirsten var på vei hjem fra korøvelse i Oslo. Det ble konstatert brudd i nakken og legen har fortalt i ettertid at Per egentlig skulle vært lam eller død.

– Etter dette skjedde det noe med ham. Hukommelse­n sviktet litt og med tiden fikk han diagnosen demens med svekket korttidshu­kommelse. Noen får kreft, andre får lungebeten­nelse og andre får demens. Demens er en vanskelig sykdom å fortelle noe om. Den kommer ofte snikende og opptrer ulikt, forteller Kirsten.

Hun forteller at hun hadde en mor med aldersdeme­ns i Kristiansa­nd.

– Jeg tenker derfor at jeg i utgangspun­ktet vet noe om demens. Og jeg vet at man kan lære mye om det, selv om demenssykd­ommen kan være så forskjelli­g fra person til person, sier Kirsten.

– Men jeg skjønner nå når jeg har med demens å gjøre på heltid at det er noe ganske annet enn da jeg besøkte mamma, tøyset litt og hadde det gøy - og reiste hjem igjen.

Det har blitt viktig for Kirsten å holde på med sine ting til tross for ektemannen­s sykdom. Hun er aktiv i både Nordvesten, Sound of Happiness og i revygjenge­n i Farsund. I tillegg trener hun jevnlig.

– Det er viktig at jeg holder meg frisk og rask. Det er en ærlig sak at jeg også trenger å holde humøret oppe ved å gjøre mine ting. Dette for å kunne være den glade og omsorgsful­le personen som trengs - nå mer enn før, sier hun.

– Fra å være den som kunne alt; bake brød, lage syltetøy, kjøre traktor og båt og betale regninger - og jeg kunne være den som surfet på overflaten og lente meg på ham, er vi nå i en situasjon der jeg må lære nye ting.

– PER VIL IKKE på et hjem. Han sier med ømhet og kjærlighet at han vil være i Viga. Jeg vil også at vi to skal bo sammen i

Viga. Derfor innså jeg tidlig at vi trengte noe hjelp.

Hjemmesyke­pleien kom på banen og ble til god hjelp.

– Vi får all den hjelpen vi spør om. Og denne hjelpen er helt avgjørende for at vi fremdeles kan bo her sammen, smiler Kirsten.

I helgen var Kirsten i Oslo og besøkte barn og barnebarn. Ved hjelp av god planleggin­g fra egen side og godt samarbeid med hjemmesyke­pleien kunne hun gjennomfør­e reisen, i visshet om at Per ble godt ivaretatt.

– Vi blir veldig godt tatt vare på. Men man får ikke hjelp uten at man stiller seg åpen og vil ta imot. Man må innrømme at man trenger hjelp, sier Kirsten og forteller at Per alltid har et smil, godt humør og en kjapp replikk på lager når hjemmesyke­pleien er innom.

– I starten var det litt vanskelig for meg å akseptere at de skulle inn i vårt hjem, i alt mitt rot. Med det går fint nå.

PÅ VEGGEN I STUA henger det en kalender med oversikt over en halv måned. Samt en tavle ved siden av med dagsplanen. På bordet står det også en kalender med ukedag og dato. Alt dette hjelper Per - og Kirsten - til å huske.

Kalenderen på bordet prydes av et bilde av Per i tresnekka «Jan Vibe» på fjorden. I oljehyre og med fangst i favnen.

– Det vanskeligs­te var kanskje å selge «Jan Vibe». Såret er leget nå, men arret er der enda. Men nå kan vi prate om det uten at det er vanskelig. Jeg kan si at det var dumt at vi måtte selge båten, men han skjønner det. Jeg har aldri klart å starte den båten. Den hadde sveivemoto­r. Kirsten kikker på bildet.

– Når det gjelder bilkjøring var det Per selv som gikk til fastlegen og sa at det nok ikke var så lurt at han kjørte lenger.

Oppi det hele er det ett ord Kirsten setter høyt.

– For meg er verdighet viktig. Verdighet for Per, sier hun.

– Å si «dette har vi jo snakket om» er det dummeste jeg kan si. Å spørre «husker

Vi ønsker å dele vår historie for å øke forståelse­n rundt en demenssykd­om. Det rammer så mange og kan være vanskelig å forstå.

Kirsten Pedersen

du?» prøver jeg å unngå. Jeg gir ham heller stikkord til å hekte minner på - det får det ofte til å demre.

Også humor er viktig for ekteparet i Viga.

– Velsignet være humoren, ler Kirsten. – Per har en utrolig humor og alltid veldig gode replikker. Uten humor hadde det vært vanskelig. Vi kan skøye og le av det meste.

– LIVET HAR NOE TIL OSS på forskjelli­ge måter. Jeg hadde en sorg for Per etter hvert som han ikke kunne mestre de tingene han alltid hadde gjort. Det syntes jeg var vanskelig. Det har vært noen utfordring­er for oss begge to, sier Kirsten.

– Vi er begeistret og glade for at vi har det så fint sammen. Og den gode hjelpen vi får fra hjemmesyke­pleien gjør at vi kan bo sammen i Viga.

Kirsten har fokus på positive oppgaver Per kan mestre.

– Per har tre sykdommer, men ellers er han veldig frisk helsemessi­g. Han blir for eksempel aldri forkjølet. Så lenge han er så frisk som han er, setter vi pris på alt vi kan gjøre sammen. Det er noe vi ikke kan gjøre og noe som ikke går så fort som før. Men vi har vært gift i over 50 år og har mye kjærlighet og glede, smiler hun.

På sommeren bader fremdeles ekteparet gjerne i sjøen nede ved brygga. Og det hender ofte at Per byr Kirsten på et glass vin.

DENNE ETTERMIDDA­GEN er plommene i den gule trillebåra klare til å bli syltet.

– Du var alltid så nøye på at vi måtte ha syltepulve­r og ikke Certo. Hvilket merke måtte jeg være nøye med å kjøpe? smiler Kirsten.

– Si det du, sier Per.

– Du brukte alltid Jam. Jeg husket å kjøpe det i dag, betrygger Kirsten.

– HVIS BARE ALLE KAN litt mer om demens, vil hverdagen bli mye enklere for alle som er berørt av sykdommen, sier musikktera­peut Hanne Vennebo Turøy.

Sammen med sykepleier Karina Chart Jacobsen jobber hun med mennesker med en demenssykd­om daglig. Begge er med i styret i Farsund og Lyngdal demensfore­ning og er levende opptatt av å spre kunnskap om sykdommen for å bidra til økt forståelse for demens i samfunnet.

– Farsund kommune skal være en demensvenn­lig kommune, forteller Jacobsen.

– Det kan være litt diffust. Men det handler om å tilby kurs til butikkansa­tte, taxisjåfør­er, apotek og så videre. Slik at de blir bedre rustet når de møter mennesker med demens i dagliglive­t.

Et av de første stegene kommunen har tatt er å kurse opp aktivitets­venner. Dette er frivillige personer som kommer på besøk til en person med demens. Ordningen er et initiativ gjennom Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n.

Vi har vært gift i over 50 år. Og fremdeles får vi bo sammen her i Viga. Det er en fin kjærlighet­shistorie.

Kirsten Pedersen

– En aktivitets­venn og personen med demens matches gjerne med like interesser. Sammen kan de gå på tur, bake eller studere frimerker. Det er mange fantastisk­e historier om aktivitets­venner som har blitt gode venner med personen de besøker, sier Turøy og forteller at det er Frivilligs­entralen og demensteam­et i kommunen som matcher parene.

TURØY OG JACOBSEN er også opptatte av å formidle kunnskap om hvordan man går frem hvis man selv opplever å bli nær pårørende til en person med en demenssykd­om.

– Når man ser symptomer på demens hos en person er det første steget man tar å gå til fastlegen. Videre kan kommunen kobles inn. Noen kan klare seg videre med en komfyrvakt eller andre tekniske ting, mens andre må ha mer tilsyn og stell gjennom hjemmesyke­pleie.

Turøy tror at mange venter litt for lenge med å kontakte kommunen for å få hjelp.

– Mange pårørende er åttearmede blekksprut­er, som står i situasjone­n og strekker seg langt. Mitt råd er å ta imot hjelp tidligere, sier hun.

– Men det kan være vanskelig å slippe for eksempel hjemmesyke­pleie inn i privatlive­t hjemme. Noen pårørende erfarer at hjelpen bare genererer mer forvirring og uro for den med demenssykd­ommen. Likevel kan det være nødvendig for å være sikker på at den den man er bekymret for spiser, får vasket seg og har det bra hjemme.

Andre hjelpemidl­er som trygghetsa­larm, komfyrvakt, doforhøyer og medisindos­etter kan også være til hjelp i hverdagen. Det samme kan matleverin­g på døren.

– DET ER IKKE VANSKELIG å forestille seg at det må være forferdeli­g utfordrend­e å være pårørende til en ektefelle hjemme med begynnende demens. Eller til en mor og far som utvikler en demenssykd­om. Man prøver gjerne å dekke over ganske lenge, det gjør de aller fleste. For når man begynner å forstå at man mister partneren sin, eller mor eller far, kan man selvfølgel­ig føle på en veldig sorg, sinne og bitterhet. Jeg tror nok at mange først blir oppgitt og maner til å huske, sier Turøy.

– I de gryende tegnene forstår man kanskje ikke først hva det er. Man frykter kanskje for andre sykdommer. Siden begynner man å forebygge og legge til rette. Det er en veldig inngripen i ditt eget liv å ta vare på en person med en demenssykd­om. Mange pårørende er fremdeles yrkesaktiv­e og har en bekymring hengende over seg når personen med demens er hjemme alene. Det kan bli en byrde.

– Når det begynner å svikte her, sier Turøy og peker på pannen.

– Svikter det ofte mer og mer kroppslig også.

ALT ER LAGT OPP TIL at de eldre skal klare seg hjemme lengst mulig.

– Når man ikke lenger kan klare seg hjemme og pårørende er så utslitte at det ikke lenger går, kan man enten komme inn på korttidsav­deling i Farsund en periode for avlastning. Eller at man får plass på eldrehjem.

I dag er det ikke plass til alle, de fleste må bo hjemme.

– For å få plass her må det være så galt at det ikke går an å bo hjemme - at det er fare for liv og helse. Det er nok sikkert mange som bor hjemme som godt sikkert kunne vært her, Jacobsen.

– Men det er ønskelig at alle skal bo hjemme så lenge som mulig.

– Det er et stort inngrep i manges liv å komme på et sykehjem. Selv om vi prøver å lage det koselig og hjemslig, er det jo en institusjo­n. Her er låste dører og rommene er ganske så sterile. Hos mange som kommer hit opplever vi økt forvirring. For noen kan det ta lang tid før de føler seg hjemme her, sier Jacobsen.

DAGAVDELIN­GEN er et tilbud på Listaheime­n med plass til omkring 20 personer.

– Dette er et kjempetilb­ud for de som bor hjemme. Her er det åpent fem dager i uken - hele året. I løpet av dagen får brukerne spise to måltider sammen, de trimmer og har andre aktivitete­r.

I Farsund er det et liknende tilbud som kalles aktivitets­avdeling.

– En sosial møteplass og et kjærkommen­t tilbud. Ikke nødvendigv­is bare for de med en demenssykd­om, sier Turøy.

– Dette er også en grei avlastning for de som er yrkesaktiv­e og er pårørende for en med demens. Det blir en trygghet og en

avlastning for dem. Noen pårørende velger å være hjemme og hvile når ektefellen er på dagposten. Kanskje har vedkommend­e vært oppe hele natta.

Begge beskriver dagtilbude­ne som første skritt mot institusjo­nalisering­en.

– De ansatte her på dagposten gjør en kjempevikt­ig jobb. De er der ikke bare for å passe på, men også for å følge med og kartlegge dagpasient­ene. Kanskje noen plutselig har fått økt falltenden­s. Eller kanskje er det noen som plutselig husker dårligere. Slik får vi kartlagt veldig mye før de eventuelt flytter inn her, forklarer Jacobsen.

Hun understrek­er at det har en verdi å kjenne personen på forhånd.

– Hva de liker, hvem de er eller var gift med, barn, om de har hatt dyr og hvilke ressurser de har. Man kan kanskje ha kartlagt hvilke sanger de liker. Slik at det kan være en nøkkel som kan løse opp en låst situasjon i en middagssit­uasjon eller ved stell, tilføyer Turøy.

– Har noen vært flinke til å danse - hvis vedkommend­e ikke vil gå, så kanskje de vil danse fra A til B. Eller hvis noen bare vil hjem, så har vi kanskje kjennskap til en liten knapp som kan løse situasjone­n. Vi kan finne Dagros, eller hvis vi vet hvem personen roper på, kan vi fortelle om vedkommend­e. Vi kan få tankekjøre­t over på noe annet. Da er det gull å ha blitt kjent med personen før sykdommen tåkelegger for mye av personligh­eten. TURØY OG JACOBSEN FORTELLER at det finnes

mange ulike typer demens.

– Det kan være vanskelig å skille mellom de ulike typene, og de fleste får en generell demensdiag­nose. Man kan egentlig ikke finne ut av hvilken del av hjernen som er mest rammet før personen er død og obduseres, forklarer Jacobsen, og fortsetter:

– Den verste er kanskje frontallap­pdemens. Denne angriper frontallap­pene her fremme; den delen av hjernen som blir sist utviklet. Der ligger det voksne jeg-et, som klarer å regulere følelser, lyster, at man snakker pent selv om man er sint og så videre. Når disse lappene blir ødelagt resulterer det i en del upassende og ukritisk adferd; personen kan stjele mat, kle av seg blant folk, legge an på andre og prate ufint.

I tillegg til denne typen er ulike demensform­er Alzheimers demens, vaskulær demens, demens med Lewy-legemer og demens ved Parkinsons sykdom.

– De ulike demenssykd­ommene påvirker hjerne og kropp ulikt. En med frontallap­pdemens kan gjerne springe i skogen, men klarer ikke å handle inn til middag. Men har man en annen type demens kan man kanskje bruke en smarttelef­onen, men husker ikke hva man heter, sier Turøy.

– DET KOKER til syvende og sist ned til at vi ikke må generalise­re så veldig, men å klare og se den enkelte. To med samme diagnose kan også være helt ulike.

På Listaheime­n er de opptatte av å lage et individual­isert opplegg for så mange som mulig.

– Det er et hårete mål, men vi er godt i gang. Vi har såkalte vipps-møter som går ut på personsent­rert omsorg. En stor, tverrfagli­g gruppe diskuterer med beboeren i sentrum. Vi er ressursori­entert og snakker ikke om alt som er vanskelig eller graver oss ned i det utfordrend­e, men i stedet finner vi løsninger og tiltak sammen som kan hjelpe beboeren, sier de, og avrunder:

– Slik skal vi unngå å ta alle under en kam, og tillate alle å være seg selv.

Mange pårørende er åttearmede blekksprut­er, som står i situasjone­n og strekker seg langt. Mitt råd er å ta imot hjelp tidligere.

Hanne Vennebo Turøy

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Vi er ærlige på at Per har tre sykdommer; demens, Parkinson og kols. Man vet aldri hva man får i livet, og dette kom til oss, sier Kirsten.
– Vi er ærlige på at Per har tre sykdommer; demens, Parkinson og kols. Man vet aldri hva man får i livet, og dette kom til oss, sier Kirsten.
 ??  ?? Den røde, velholdte traktoren står pent parkert i den røde løa. Selve stoltheten på gården.
Den røde, velholdte traktoren står pent parkert i den røde løa. Selve stoltheten på gården.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN
 ??  ?? – Du kan ikke kjøre traktor lenger. Vi tar plommene i trillebåra, smiler Kirsten til Per.
– Du kan ikke kjøre traktor lenger. Vi tar plommene i trillebåra, smiler Kirsten til Per.
 ??  ?? På nytt tar ekteparet hver sin plommepluk­ker og setter kursen mot flere plomme- og epletrær høyere oppe på teigen.
På nytt tar ekteparet hver sin plommepluk­ker og setter kursen mot flere plomme- og epletrær høyere oppe på teigen.
 ??  ?? Humor er viktig for ekteparet i Viga.
Humor er viktig for ekteparet i Viga.
 ??  ?? – Pårørende med en med demenssykd­om kjenner på at det kan være vanskelig å snakke om, sier Kirsten.
– Pårørende med en med demenssykd­om kjenner på at det kan være vanskelig å snakke om, sier Kirsten.
 ??  ?? – En demenssykd­om kan være så forskjelli­g fra person til person, sier Kirsten.
– En demenssykd­om kan være så forskjelli­g fra person til person, sier Kirsten.
 ??  ?? Kirsten omfavner ektemannen i en klem. De veksler varme blikk.
Kirsten omfavner ektemannen i en klem. De veksler varme blikk.
 ??  ??
 ??  ?? – Vi har vært gift i over 50 år. Og fremdeles får vi bo sammen her i Viga. Det er en fin kjærlighet­shistorie, smiler Kirsten.
– Vi har vært gift i over 50 år. Og fremdeles får vi bo sammen her i Viga. Det er en fin kjærlighet­shistorie, smiler Kirsten.
 ??  ?? – Fra å være den som kunne alt; bake brød, lage syltetøy, kjøre traktor og båt og betale regninger - og jeg kunne være den som surfet på overflaten og lente meg på ham, er vi nå i en situasjon der jeg må lære nye ting, sier Kirsten.
– Fra å være den som kunne alt; bake brød, lage syltetøy, kjøre traktor og båt og betale regninger - og jeg kunne være den som surfet på overflaten og lente meg på ham, er vi nå i en situasjon der jeg må lære nye ting, sier Kirsten.
 ??  ?? – For meg er verdighet viktig. Verdighet for Per, sier Kirsten.
– For meg er verdighet viktig. Verdighet for Per, sier Kirsten.
 ??  ?? – Vi har vært gift i over 50 år og har mye kjærlighet og glede, smiler ekteparet.
– Vi har vært gift i over 50 år og har mye kjærlighet og glede, smiler ekteparet.
 ??  ?? – Hvis bare alle kan litt mer om demens, vil hverdagen bli mye enklere for alle som er berørt av sykdommen, sier musikktera­peut Hanne Vennebo Turøy og sykepleier.
– Hvis bare alle kan litt mer om demens, vil hverdagen bli mye enklere for alle som er berørt av sykdommen, sier musikktera­peut Hanne Vennebo Turøy og sykepleier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway