Lister

Får sin egen bolig

Ungdom med spesielle behov i Lyngdal får nå sin egen bolig. De er kjempeforn­øyd.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg gleder meg! Dette blir kjempebra, sier Lisa Vrabel og får de andre ungdommene og andre som er til stede til å le av den smittende latteren hennes.

Fire år lang prosess

Fire år etter at de første tankene om å etablere boliger for ungdommer med spesielle behov ble luftet første gang i Lyngdal, står fem av de seks ungdommene på tomten. Fjell er blitt sprengt og knust til stein, og utplanerin­g av selve tomten hvor de sju boenhetene skal plasseres er i avslutning­sfasen. Om kort tid vil grunnarbei­det på selve boenhetene ta til.

– Det var Arnfinn Jensen som begynte dette arbeidet for rundt fire år siden. Da mente flere at det var alt for tidlig å begynne da, etter som eldstemann da var 16. Nå er disse ungdommene blitt mellom 17 og 21 år, og kan etter fylte 18 selv bestemme. Det siste halvannet året har jeg vært engasjert i prosjektet, og nå begynner det å ta form, sier Knut Sagstad som er far til en av ungdommene som får egen bolig.

Første i Lyngdal

I alt seks unge mennesker med spesielle behov vil få egne boliger i Lensmannsb­akken, noen hundre meter fra Paviljonge­n midt i Lyngdal sentrum.

I en skråning med utsikt mot Meierigård­en skal det reises et to etasjers rekkehus med fem boenheter. Samt en mindre enhet med to boenheter.

Samtlige boenheter vil bestå av stue, ett soverom, kjøkken og bad.

– Vi ble egentlig invitert av en gruppe ungdommer som skal bygge sin egen bolig. Kommunen har vært med som en samarbeids­partner etter som vi skal

Jeg gleder meg! Dette blir kjempebra. Lisa Vrabel

ha vår egen personalba­se her. Ungdommene skal eie leilighete­ne, og får bestemme litt selv. Mange kommuner har samarbeide­t med Husbanken om sånne prosjekter. Det er det første gang slike boliger bygges i Lyngdal, og forhåpentl­igvis ikke de siste, sier Gøril Onarheim fra Lyngdal kommune.

Skal eie

Dersom ikke ungdommene sammen med sine foresatte ikke hadde tatt initiativ til byggingen av boligene, måtte ungdommene selv enten gå ut på det åpne markedet for å leie eller leie av kommunen.

– Den ordningen vi har funnet her, er det beste for alle. Det har tatt litt tid, men jeg håper kommunen kan ta del i et tilsvarend­e prosjekt senere, sier Onarheim som har jobbet med tilsvarend­e prosjekter i Arendal.

Gleder seg

Det er Hellvik Hus som har fått oppdraget med å bygge boligene etter ungdommene­s ønske. Flere av de seks unge menneskene som skal flytte inn har selv bestemt hvilke farger de skal ha på veggene. Entreprenø­ren har tidligere levert tilsvarend­e boliger i Flekkefjor­d.

– Det bli så bra å få sin egen bolig. Kort vei til sentrum og den videregåen­de skolen, sier Simon Andersen som smiler som en sol over at han snart får sin egen bolig.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? De gleder seg til å flytte inn i egne bolige ri Lensmannsb­akken, Hannah Langøy Hausvik (t.v.), Erik Sagstad (bak t.v. delvis skjult), Elise Leksbø, Lisa Vrabel, og Simon Andersen. Gøril Onarheim fra Lyngdal kommune, Knut Sagstad som er foreldre og Marilyn Nodeland Kvelland som represente­rer Hellvik Hus er glad for at ungdommene snart får sitt eget.
FOTO: TORREY ENOKSEN De gleder seg til å flytte inn i egne bolige ri Lensmannsb­akken, Hannah Langøy Hausvik (t.v.), Erik Sagstad (bak t.v. delvis skjult), Elise Leksbø, Lisa Vrabel, og Simon Andersen. Gøril Onarheim fra Lyngdal kommune, Knut Sagstad som er foreldre og Marilyn Nodeland Kvelland som represente­rer Hellvik Hus er glad for at ungdommene snart får sitt eget.
 ??  ?? Slik vil det ene av de to leilighets­byggene som skal reises i Lensmannsb­akken se ut.
Slik vil det ene av de to leilighets­byggene som skal reises i Lensmannsb­akken se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway