Lister

Fire nye år

-

Så er det fastslått: Alle de fem Listerordf­ørerne får fire nye år med kjede, klubbe og ordførerko­ntor. Det ble som vi spådde valgnatten. Margrethe Handeland (Sp) er selvskreve­n etter brakvalget i Hægebostad - selv om det fortsatt er uklart hvem som blir samarbeids­partner og varaordfør­er. I Lyngdal har KRF hjulpet Jan Kristensen (H) til makta igjen - selv om de i teorien kunne funnet andre samarbeids­partnere som kunne gitt JonAre Åmland ordførerta­burett. Nå blir han i stedet varaordfør­er. Per Sverre Kvinlaugs popularite­t i Kvinesdal har gitt ham fire nye år. Der er Frp litt snurt for å ha blitt utelatt fra det gode selskap. Men det var ikke unaturlig at valgets store vinnere, Senterpart­iet, ble tatt inn i varmen. Malin Stokkeland blir deres varaordfør­er. Og i Flekkefjor­d sørger samme parti for at Jan Sigbjørnse­n (H) får fortsette.

STØRST SPENNING og usikkerhet var det knyttet til Farsund etter årets valg. I teorien kunne man der lande ned på ulike konstellas­joner. Selv om KRF gjorde et dårlig valg, ble de sittende med en nøkkelroll­e i de påfølgende forhandlin­gene. Det har selvsagt å gjøre med at de som sentrumspa­rti kan bevege seg i begge retninger. Og de har de tradisjone­lt sett gjort i Kaperbyen. På tegnebrett­et så det i år ut til å kunne være duket for et rent, borgerlig flertall i Farsund. Frp, KRF og Høyre hadde flere samtaler, men disse strandet. I stedet gikk KRF til Arbeiderpa­rtiet - med Senterpart­iet på slep. Og de kom til enighet.

ARNT ABRAHAMSEN får fire nye år i ordførerst­olen. Men det har kostet dyrt for valgets vinner. Som etter forrige valg har Arbeiderpa­rtiet forsaket både en ekstra plass i formannska­pet og lederverve­t i det mest prestisjet­unge politiske utvalget, teknisk. Selv med en tilbakegan­g på 2,1 prosent, fremstår KRF som lokalvalge­ts vinnere etter forhandlin­gsrundene. De får Jostein A. Kydland som varaordfør­er, to seter i formannska­pet og leder av teknisk utvalg. For velgerne fremstår dette kanskje som uforståeli­g. Men slik er det politiske systemet. Det er de partiene klarer å samle seg om et flertall i kommunesty­ret som får taburett.

FOR LOKALDEMOK­RATIET er det tross alt bra at Abrahamsen­s valgseier - med fremgang på 6,2 prosent for partiet og desidert flest personstem­mer - krones med gjenvalg. Sånn sett kan man si at rettferdig­heten seiret etter årets «hestehande­l».

Men det har kostet dyrt for valgets vinner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway