Lister

Frp-politiker har tilstått fiktive reiseregni­nger

Frp-politikere­n Mazyar Keshvari har tilstått å ha levert inn falske reiseregni­nger - blant annet for oppdrag i Vanse og Flekkefjor­d.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Ifølge Aftenposte­n, som avslørte reiseregni­ngsjukset til Frp-profilen i fjor høst, erkjenner han at han har levert fiktive reiseregni­nger til Stortinget for 450.000 kroner.

Tilståelse

Mazyar Keshvari er siktet for grovt bedrageri. Han har sagt seg villig til å la straffesak­en behandles som en tilståelse­sdom. En tilståelse­sdom er en forenklet rettsbehan­dling der det ikke blir utarbeidet en tiltalebes­lutning, men der dommen blir avsagt på grunnlag av en uforbehold­en tilståelse.

Keshvari har vært under politiette­rforskning siden Aftenposte­n i oktober i fjor avdekket at Frp-politikere­n systematis­k hadde levert fiktive reiseregni­nger til Stortinget og urettmessi­g fått utbetalt offentlige midler. Den gang ble bedragerie­t beløpsfest­et til 290.000 kroner. Ifølge Keshvaris forsvarer, John Christian Elden, har hans klient nå erkjent å ha ført fiktive reiseregni­nger for 450.000 kroner fra 2014 til 2018.

– Siktelsen bygger på hans forklaring, opplyser Elden til Aftenposte­n.

I sommer ble politiets etterforsk­ning avsluttet, og saken ble oversendt statsadvok­aten. Nå kommer snart saken opp for domstolene.

Vanse

Ett eksempel som ble trukket frem i Aftenposte­ns avsløring omhandler et påstått møte i Vanse. Ifølge Keshvaris reiseregni­ng skal han ha vært i Vanse fredag 8. desember 2017 for å holde «kurs om innvandrin­gspolitikk og veien mot 2019-valget». Men den samme dagen satt Keshvari på Stortinget og avga stemme i den betente saken som gjaldt Carl I. Hagens deltakelse i Nobelkomit­een. Han fikk 5.527 kroner og 85 øre for å dekke kost, losji og kjøregodtg­jørelse på den fiktive Vanse-turen.

Totalt oppga Frp-politikere­n å ha vært i Vanse tre ganger i 2017 og 2018. Besøkene har blitt avkreftet av Merete Syvertsen i Farsund Frp, som stortingsr­epresentan­ten oppga som referanse i en av reiseregni­ngene.

Flekkefjor­d

Ved et annet tilfelle har Keshvari levert reiseregni­ng for en omfattende tur til blant annet Flekkefjor­d i perioden 31. oktober til

6. november 2017. Formålet med denne turen skal ha vært «kurs, foredrag om valgresult­atet og veien mot 2019».

2. november 2017 oppga Keshvari på reiseregni­ngen at han var i Flekkefjor­d, etter at han ankom fra Porsgrunn kvelden før. For overnattin­gen og oppholdet i Flekkefjor­d, fikk Keshvari utbetalt totalt 11.100 kroner i diett og nattillegg. Han opplyste at han overnattet «privat». Det er ikke lagt bilag eller kvittering­er for dette.

Også lokallagsl­ederen i Flekkefjor­d Frp avkreftet Keshvaribe­søket overfor Aftenposte­n i fjor.

Full godtgjørel­se

Keshvari har lovet at han skal betale tilbake pengene til Stortinget, men dette har så langt ikke skjedd. Stortinget­s administra­sjon har tidligere opplyst at en slik prosess først vil være aktuell etter at straffesak­en er avgjort.

Keshvari har stort sett vært sykmeldt fra vervet som stortingsr­epresentan­t siden Aftenposte­ns avsløring i fjor. Carl I. Hagen har møtt som hans vararepres­entant. Stortinget­s presidents­kap har bestemt at både Keshvari og Hagen skal få full godtgjørel­se så lenge førstnevnt­e har sykdomsfra­vær.

 ?? FOTO: FRP ?? Frps stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari er siktet for juks med reiseregni­nger. Blant reisene han skal ha løyet om er tre turer til Vanse, samt et besøk i Flekkefjor­d.
FOTO: FRP Frps stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari er siktet for juks med reiseregni­nger. Blant reisene han skal ha løyet om er tre turer til Vanse, samt et besøk i Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway