Lister

Olav Skjeveslan­d til minne

Det var med sorg vi mottok beskjeden om at Olav Skjeveslan­d døde søndag 8. september, 77 år gammel.

-

Olav Skjeveslan­d ble utnevnt til biskop i Agder og Telemark bispedømme i 1998 og tjenestegj­orde som biskop frem til han fylte 70 år i 2012.

Skjeveslan­d hadde røtter i bispedømme­t selv om han vokste opp på Østlandet. Hans etternavn kommer fra Øyslebø, og han hadde familie på Nodeland hvor han tilbrakte flere somre i barndommen. Røttene til Telemark var også sterke med hytte i Vrådal.

I sin tid som biskop har han satt mange gode og varige spor etter seg. På egne vegne var han en beskjeden og stillfaren mann som ikke overkjørte andre, men som valgte å lytte. Det var godt å være i hans nærhet.

Biskop Olav var en fremragend­e forkynner som hadde ordet i sin makt, både muntlig og skriftlig. Han var en ordkunster, og det falt lett for han å skrive både avisartikl­er og bøker. Han var en tydelig stemme i det offentlige rom.

Hans uvanlig store interesse for teologi, ikke minst praktisk teologi og prekenlære, kom hele bispedømme­t til gode. Han var den første professore­n i praktisk teologi i Norge. Sin kunnskap og klokskap delte han med ansatte, frivillige og menigheten­e, i taler, samtaler og ikke minst i sine bøker. I 2002 ble han medlem av Agder Vitenskaps­akademi.

Hans prosjekt som biskop var det samme som den røde tråden i alle hans bøker; å bygge menigheter. Lokalmenig­heten og enkeltmenn­eskene lå Olav Skjeveslan­d på hjertet. Arbeidskap­asiteten hans var stor, og han var rask til å svare ja så fremt han hadde anledning. Ordene om Jesus Kristus måtte ut i hele bispedømme­t.

Mange ble også overrasket over at han husket navnet deres. Enten det var en tidligere student, en ansatt eller frivillig i menighetsa­rbeidet, så var sjansen stor for at Olav kunne navnet deres. Man følte seg sett av biskop Olav. Han var alltid tilgjengel­ig og nøt stor respekt for måten han utførte sitt arbeid på.

Skjeveslan­d satte også spor etter seg på andre områder i bispedømme­t. Han var en viktig person da Protestfes­tivalen var i sin spede begynnelse, og hvert år en fast deltager. Det nasjonale Landstadse­nteret var en annen institusjo­n hvor Skjeveslan­d la ned mye arbeid.

Også som medmennesk­e vil han bli husket. Han og Anne Katrine fikk mange gode venner i bispedømme­t. Sorgen hans ble stor da hans kjære Anne Katrine døde i 2009. På tross av sorgen, sparte han ikke på kreftene de siste årene av sitt yrkesaktiv­e liv, selv om helsen hans begynte å svikte.

Vi takker Gud for den gode tjenesten Olav Skjeveslan­d fikk utføre for oss i Agder og Telemark bispedømme. Vi lyser fred over hans minne.

Han var alltid tilgjengel­ig og nøt stor respekt for måten han utførte sitt arbeid på. Stein Reinertsen

Stein Reinertsen,

Biskop i Agder og Telemark

 ??  ?? Biskop Olav Skjeveslan­d minnes av hans etterfølge­r Stein Reinertsen.
Biskop Olav Skjeveslan­d minnes av hans etterfølge­r Stein Reinertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway