Lister

Endelig dyrepoliti

-

Troms politidist­rikt skal nå få eget «dyrepoliti» i 2020, ifølge informasjo­n justismini­steren har gitt til Fpus ungdomsorg­anisasjon i Tromsø. Einride Berg har ytret til Nordlys at dette er unødvendig da Mattilsyne­t allerede tar seg av denne jobben, og at han er redd dette vil føre til at dyr vil bli prioritert fremfor mennesker.

Dyr skal behandles godt, og beskyttes mot fare for unødige påkjenning­er og belastning­er, følger det av dyrevelfer­dsloven. Dyr er avhengig av vår beskyttels­e, og det er som Berg også påpeker derfor viktig at det blir slått hardt ned på mishandlin­g og vanskjøtse­l.

Både Mattilsyne­t og politiet har viktige roller i bekjempels­en av dyrevelfer­dskriminal­itet. Det er ikke slik som Berg sier at Mattilsyne­t gjør jobben som dyrepoliti­et skal ta seg av. Mattilsyne­t er tilsynsmyn­dighet, og skal melde fra til politiet om kriminalit­et. Vi ser at det fortsatt er et problem at dyrevelfer­dskriminal­itet blir nedpriorit­ert i politiets arbeid på grunn av manglende ressurser, og det er derfor veldig bra at også Troms politidist­rikt nå får egne ressurser til å ta seg av disse sakene.

Etablering av dyrepoliti i alle politidist­rikter med dedikerte personer som jobber med dyrevelfer­dskriminal­itet vil bidra til at saker om dyrevelfer­d vil få høyere prioritet, at det bygges kompetanse på området, ressursene vil bli anvendt mer effektivt, og saksbehand­lingstiden vil kortes ned.

Det å ta personer som mishandler dyr kan også være med på å forbygge at disse mishandler mennesker. Flere studier viser at personer som begår vold og overgrep mot mennesker i mange tilfeller har en fortid som dyremishan­dlere. En undersøkel­se som sammenlign­et kriminelle med ikke-kriminelle fant at 50 prosent av voldelige kriminelle hadde et mønster av vesentlig dyremishan­dling som bakgrunn, mens bare 6 prosent av ikke-kriminelle hadde det. Det å ta tak i kriminalit­et på et tidlig stadium er det mest effektive tiltaket for å forhindre ny kriminalit­et mot dyr, og mennesker.

Vi vil lettere kunne oppnå et tryggere samfunn for alle dersom vold mot dyr tas på alvor. NOAH har kjempet for et landsdekke­nde dyrepoliti i mange år, og har fått gjennomsla­g for dette i regjerings­erklæringe­n. Nå venter vi på at de resterende politidist­riktene skal følge etter Troms.

Malin Prytz, Jurist/fagmedarbe­ider i NOAH - for dyrs rettighete­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway