Lister

Reddet 814 i Bengalbukt­a

– Det var et makabert syv. Skipet var torpedert og holdt på å synke. Hundrevis av folk lå i sjøen og skrek. Vrakrester fløt rundt omkring.

-

Nøyaktig 50 år etter at dampskipet D/S «Løvstad» av Farsund brøt ut av konvoien og sørget for den største redningsdå­den under andre verdenskri­g, intervjuet vi Syvert Vindheim (81) fra Brekne om dramaet, som fant sted i Bengalbukt­a 16. mars 1944.

814 soldater og offiserer av de 1.200 ombord på troppetran­sportskipe­t «El Medino» ble reddet av Farsund-båten.

var i 1994 eneste gjenlevend­e av offiserene på D/S «Løvstad». Båtens eier var Samuelsens rederi.

– Det er klart hendelsen i Bengalbukt­a dukker opp i minnet fra tid til annen, men jeg har absolutt ikke til hensikt å markede 50-års-jubileet på noen måte, sa Vindheim da vi intervjuet ham hjemme i hans bolig på Brekne.

Han kom nærmest direkte fra «Pensjonist­bua» i Borshavn. Her hadde ikke dramaet i Bengalbukt­a vært nevnt med en stavelse.

– Vi prater mest om bil, båt og fiske. I dag tror jeg det er svært få som vet at jeg var med på å redde 814 personer for 50 år siden, sa Syvert Vindheim.

Han sto ombord under hele krigen, 79 måneder i strekk, fra oktober 1938 til august 1945.

Overalt hørte vi hysteriske skrik om hjelp. Mange var allerede døde.

gikk fra Calcutta i India tidlig om morgenen. Bestemmels­esstedet var Chittagong i Bangladesh.

Kaptein ombord var Young Samuelsen fra Farsund, og styrmenn var Haakon Jølle Hansen, Hans Elias Olsen og Syvert Vindheim, alle fra Lista.

Ti lasteskip og troppetran­sportskip gikk i konvoi. Ombord på «Løvstad» var det 40 personer, i tillegg til offiserene var det indisk og kinesisk mannskap og syv engelske skyttere.

– Været var klart og fint i området. Ingenting hendte før klokka var fem på fire.

Syvert Vindheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway