Lister

Hun er president for årets Eilert-russ

Russepresi­dent Frida Abrahamsen (18) ved Eilert Sundt i Farsund er opptatt av at alle i russekulle­t skal føle seg inkludert i fellesskap­et.

- OLA HOEL olav.hoel@lister24.no

– Jeg har alltid sett for meg litt om hvordan russetiden skal vaere, så jeg hadde lyst til å vaere i front. I tillegg har jeg lyst til at denne tiden skal vaere så trygg som mulig, og da føler jeg at det er greit å stå ansvarlig for at det skal bli det. Da tenker jeg spesielt på festene. Fokuset er ikke nødvendigv­is å tjene mest mulig penger til hjertesake­n, men ha gode nok tiltak som gjør at festene og eventuelle andre arrangemen­ter skal vaere tryggest mulig, sier Abrahamsen.

Samtidig er hun opptatt av at russetiden skal vaere en fin tid for alle, uavhengig av om man drikker alkohol eller ikke.

– Det er ofte mange forventnin­ger om at russetiden skal vaere full av festing med alkohol, men det er ikke nødvendigv­is det for alle. Jeg ønsker derfor å skape en russetid her på Eilert som alle kan vaere en del av, uansett hva de tenker er russetiden, sier Abrahamsen. NYLIG SKREV

hun et innlegg på Facebooksi­den til verdensdag­en for psykisk helse i Farsund hvor hun skriver om å gi tid i russetiden. Her viser hun blant annet til en sak hun leste i VG i mai 2018 hvor tittelen var «jeg blir jo ikke invitert på noen ting» og med bilde av en ung jente i russedress på seg. Her skal denne jenta ha sagt at skolen snakker mye om å forhindre voldtekter i russetiden og faren ved rusmidler, men ikke om at folk kan føle seg utenfor. Dette er en sak som gjorde inntrykk på russepresi­denten på Eilert Sundt i Farsund.

– Selv om vi er mange forskjelli­ge folk med mange ulike meninger, synspunkte­r og verdier, så er det viktig at vi ser hverandre. Ensomhet er en så stor ting i hverdagen at det er viktig at vi ser hverandre og gir tid til alle sammen, og at ikke bare de som er mest populaere eller de som bryr seg mest om russetiden som blir sett mest, sier Abrahamsen.

Hun legger ikke skjul på at dette er et tema som opptar henne, og som hun ønsker å ta med seg inn i russetiden.

– Jeg vil at russetiden skal vaere like gøy for alle, og ikke kun for de som er med i en russegrupp­e eller bruker mye penger på russetiden. For noen er dette viktig, men for andre er det ikke det, men det må likevel vaere gøy for dem, sier Abrahamsen. VI MØTER HENNE

i aulaen på Eilert sundt videregåen­de skole i Farsund i storefri tirsdag denne uken. Hun ble valgt som årets russepresi­dent for litt over en måned siden, og mye av den første tiden i denne rollen har gått med til å planlegge de neste månedene sammen med resten av russestyre­t. Førstkomme­nde tirsdag skal de blant annet ha flaskeinns­amling til inntekt for hjertesake­n deres.

– Vi har prøvd å ordne så mye som mulig så tidlig som mulig for at det ikke skal bli så mye stress. Selve russetiden starter ikke før 17. april, hvor vi skal ha russedåp og begynne å med russebukse­ne. Oppladning­en er likevel godt igang hvor vi allerede har hatt vår første russefest. I tillegg er vi godt igang med å samle inn penger til Leger Uten Grenser, som er hjertesake­n vår. Her samler vi hovedsakli­g inn penger til vaksiner, hvor vi allerede har samlet inn penger til 7.500 vaksiner. Det er vi stolte over, sier Abrahamsen.

Til sommeren er årets russekull ferdig med 13 års skolegang, noe hun ser frem til.

– Det blir veldig deilig å fullføre, men det er selvfølgel­ig ekstra stress i år når alle karakteren­e teller. På toppen av alt har vi russetiden. Selv om vi kan ha det gøy på fritiden, så bør skolen vaere hovedfokus­et når vi er der. Selv om dette føles som en slutt på noe, så er det også en start på noe annet da det er mindre enn et år til mange av oss skal ut og studere. Da er det viktig at vi ikke blåser alt vekk nå og sløser det vekk på bare gøye ting, sier Abrahamsen.

– Hva kan du si om årets russekull?

– Vi har fått masse skryt av av både laerere og rektor, og jeg tror nok vi er det beste russekulle­t som noen gang har vaert russ på Eilert Sundt. Jeg tror nok at det er noe som bare blir bedre og bedre for hvert år som går. Nå har vi for eksempel byttet ut terrorsjef­en med en inkluderin­gsminister da terror ikke er en så stor del av russetiden lengre. Det er viktigere at alle er sammen enn at vi skal gå rundt og tulle med andre og ha det gøy på andres bekostning, sier Abrahamsen.

– Hva ser du selv mest frem til å gjøre i russetiden?

– Jeg tror jeg ser mest frem til å ta så mange russeknute­r som mulig. Det var en laerer her som sa at han i fjor ikke opplevde en eneste russeknute som ble tatt. Da tenkte jeg at det måtte vi få gjort noe med. Russeknute­r er jo det gøyeste, og noe jeg har gledet meg til siden jeg var liten, sier Abrahamsen.

– Er det mye å gjøre som russepresi­dent?

– Ja, det er en god del. Jeg så ikke for meg at det skulle vaere så mye stress. Det er en del ting som skal ordnes og passe på at alle ordner det de skal gjøre. På mandag hadde vi et foreldremø­te hvor jeg måtte holde et foredrag. Selv om jeg synes dette er kjempegøy, men det tar mye av tiden min. Av og til må jeg huske at jeg må fokusere mest på skolen. Det kan vaere litt vanskelig av og til, men til nå har det egentlig bare vaert gøy. Jeg har ikke angret på at jeg sa ja til dette vervet. Jeg er veldig fornøyd med å ha blitt russepresi­dent og skal i hvert fall gjøre mitt beste, sier Abrahamsen.

– Har du tenkt noe på hva du skal gjøre etter videregåen­de?

– Da har jeg først tenkt å ha et friår, for nå trenger jeg en pause. Etter det ønsker jeg å begynne på sykepleier-studiet og etterhvert ta jordmor-utdanning. Det er drømmejobb­en, og noe jeg virkelig har lyst til. Men bare for et år siden var det noe helt annet jeg ville bli. Jeg har hatt lyst til å bli laerer hele livet, men det hvil jeg ikke nå lengre, sier Abrahamsen.

– Har du ellers noen drømmer etter videregåen­de?

– Drømmen er å reise og få sett så mye av verden som mulig. Blant annet har jeg lyst til å få oppleve kulturen i Asia, rundt Kina og Japan. Land som har en helt annen kultur enn hva vi har her, det er noe jeg har lyst til å oppleve. Jeg har aldri vaert i Asia før, sier Abrahamsen.

– Hva liker du å gjøre når du skal koble av?

– Utenom skole og russetiden, så liker jeg å vaere med familien og med vennene mine, vaere sosial og finne på ting. Det gøyeste jeg vet er når jeg kan leke med nevøen min. Han er 1,5 år og veldig aktiv, sier Abrahamsen.

Selv om vi er mange forskjelli­ge folk med mange ulike meninger, synspunkte­r og verdier, så er det viktig at vi ser hverandre. Frida Abrahamsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway