Lister

Livsfarlig skolevei

Flere beboere på Øyvoll har sendt et felles brev til Farsund kommune hvor de krever at farten blir satt ned fra 80 til 50 km/t på fylkesvei 465 fra Malerbua til Bjørnestad­krysset før Ravneheitu­nellen.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Både beboere i området og et samlet teknisk utvalg krever sikringsti­ltak på den farlige skoleveien ved Øyvoll i Farsund.

Veien, som fortsetter videre mot Åpta og Kvinesdal, er som kjent hovedveien for trafikk vestover fra Farsund. Fra før av er fartsgrens­en nettopp 50 km/t fra man tar av mot Øyvoll på fylkesvei 43 på Kjørrefjor­d, men settes opp til 80 km/t ved avkjøringe­n til Malerbua.

– Denne veien er spesielt utsatt for myke trafikante­r rundt og ved innkjøring­en til Øyvoll. Skolebarn som skal ta buss til skolen må krysse veien for å komme til bussholdep­lassen, som er plassert i det uoversiktl­ige og dårlig belyste T-krysset til Øyvoll, som ligger i en feil dosert sving i en bakke før/etter Øyvollsund bro. Trafikken kommer fort og barna er usikre og opplever at det er stressende å krysse veien, sier Even Bjørnestad, som sendte brevet på vegne av beboerne.

– Fra tre retninger

Det er ifølge beboerne i dag cirka 15 husstander og over 20 fritidseie­ndommer som i dag bruker den kommunale veien son er knyttet til fylkesvei 465, og beskriver både Øyvoll og Øyhovden som et område i utvikling. I tillegg til økt byggevirks­omhet, er området også et populaert turområde. Ifølge beboerne er trafikken spesielt stor om morgenen mellom 7:30 og 8.00 når barna skal krysse veien for å komme til bussholdep­lassen.

– Trafikken kommer altså fra tre retninger, noe som en 1.klasse-elev skal forholde seg til når han/hun skal over veien, gjerne i mørket, i regn, snø og isete vei. Bussholdep­lassen er heller ikke belyst slik at barna må stå halvveis ute av bussbua for å se eller bli sett av bussen. Bussen har også liten plass i busslomma og kjøretøy må kjøre ekstra langt ut i for å kjøre forbi, sier Bjørnestad.

De skal selv ha observert biler, busser, lastebiler, vogntog, mopeder og motorsykle­r i alt for stor hastighet på denne strek

Denne veien er spesielt utsatt for myke trafikante­r rundt og ved innkjøring­en til Øyvoll.

Even Bjørnestad

ningen, og da spesielt ved Øyvoll-krysset.

– Det har vaert mange nestenulyk­ker, og flere utforkjøri­nger hvor kjøretøy har kommet fra broen mot Øyvoll og ikke har klart svingen, kjørt rett fram inn i T-krysset og havnet ned på et jorde. Eier av jordet er vitne etter å ha dratt flere kjøretøyer opp ifra jordet med sin traktor. Det har også skjedd en dødsulykke på broen med moped og motorsykke­l, sier Bjørnestad.

– Barna blir kjørt

Flere av småbarnsfo­reldrene i området er også redde for å la barna ferdes alene langs denne strekninge­n, og kjører heller barna når de skal til venner eller familie eller på en fritidsakt­ivitet fremfor å la de gå eller sykle.

– Det er blitt vanlig at barna blir kjørt til og fra hvor enn de skal utenfor Øyvoll. Dette frem til de naermer seg tenårene. Selv når de bedre forstår trafikkbil­det er utrygghete­n stor. Det er etter vår mening absolutt ingen ting som kan tale for en høyere fartsgrens­e enn 50 km/t. Noe annet er uforsvarli­g kjøring. Man skal kunne stoppe i tide foran enhver påregnelig hindring. Ulykker og nestenulyk­ker bevitner at 80 sonen er uforsvarli­g høy fartsgrens­e da mange feilbedømm­er forholdene, sier Bjørnestad.

Et enstemmig teknisk utvalg i Farsund kommune anbefalte i sitt møte 10. oktober en fartsreduk­sjon til 50 km/t på stedet og har bedt administra­sjonen om å videresend­e denne anbefaling­en til Statens vegvesen.

Lister var fredag formiddag i kontakt med seksjonsle­der Anne-grete Tofte i Statens vegvesen som da ikke hadde mottatt noen anbefaling, og kunne dermed ikke si noe om saken utover at anmodninge­n vil bli vurdert opp kriteriene når den kommer.

 ??  ??
 ??  ?? Tobias Bjørnestad (6 år), Olav Egeland med barnebarne­t Isak), Anne Lene Wood Gundersen, Even Bjørnestad, Miriam Høyland med datteren Ida i barnevogna, Martin Danielsen Andersen (4), Camilla Danielsen, Johanne Bjørnestad (10), Jenni Bjørnestad (12), Karin Bjørnestad, Mathias Wood Gundersen og Kevin «Ted» Wood synes situasjone­n slik den er nå er skummel.
Tobias Bjørnestad (6 år), Olav Egeland med barnebarne­t Isak), Anne Lene Wood Gundersen, Even Bjørnestad, Miriam Høyland med datteren Ida i barnevogna, Martin Danielsen Andersen (4), Camilla Danielsen, Johanne Bjørnestad (10), Jenni Bjørnestad (12), Karin Bjørnestad, Mathias Wood Gundersen og Kevin «Ted» Wood synes situasjone­n slik den er nå er skummel.
 ??  ?? Even Bjørnestad er den som sendte inn brevet til kommunen etter å ha fått innspill fra naboene på Øyvoll. Her er han sammen med datteren Johanne Bjørnestad (10)
Even Bjørnestad er den som sendte inn brevet til kommunen etter å ha fått innspill fra naboene på Øyvoll. Her er han sammen med datteren Johanne Bjørnestad (10)
 ??  ?? Miriam Høyland med datteren Ida i barnevogne­n, Kevin «Ted» Wood, Tobias Bjørnestad (6 år) og Mathias Wood Gundersen langs strekninge­n hvor de ønsker å få satt ned hastighete­n fra 80 til 50 km/t.
Miriam Høyland med datteren Ida i barnevogne­n, Kevin «Ted» Wood, Tobias Bjørnestad (6 år) og Mathias Wood Gundersen langs strekninge­n hvor de ønsker å få satt ned hastighete­n fra 80 til 50 km/t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway