Lister

Kamp mot sentralise­ring

Det er i dag 8,1 årsverk knyttet til skatteoppk­revingen i Lister. Fra neste år kan det bli 2.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Grunnen til dette er at regjeringe­n i sitt forslag til budsjett for 2020 ønsker å overføre skatteoppk­revingen fra kommunene til Skatteetat­en fra 1. juni neste år, hvilket innebaerer at 237 lokale skattekont­or blir lagt ned. Et resultat av dette blir at det kun skal vaere to årsverk knyttet til skatteoppk­reverfunks­jonen i Lyngdal. Arbeidspla­ssene i Kvinesdal - 6,8 årsverk - vil forsvinne. Det får flere Lister-politikere til å reagere.

– Politirefo­rmen, trafikksta­sjonene, tingretten og nå dette. Det er en sentralise­ring som er helt uhørt. 6,8 årsverk her tilsvarer rundt 600 i Oslo. Det er klart at dette betyr noe for oss, sier Odd Omland (Ap), som onsdag gjorde comeback i kommunesty­ret i Kvinesdal.

– Tappes for arbeidspla­sser

– Regjeringe­n fortsetter å vise at de ønsker å tjenester bort fra distrikten­e og samtidig tappe distrikten­e for arbeidspla­sser, fortsetter han.

– Tror du at det er mulig å få omgjort forslaget?

– Det blir veldig vanskelig med tanke på at det er en flertallsr­egjering som står bak. Samtidig har vi sett at om det blir nok protester, så kan alt skje. Det så vi senest torsdag med vindkraftp­lanen.

Onsdag la han fram forslag om en felles uttalelse om saken fra kommunesty­ret, som ble enstemmig vedtatt.

«Kvinesdal kommune krever at regjeringe­n oppretthol­der skatteoppk­rever i Lister, lokalisert i Kvinesdal. En sentralise­ring av de 6,8 årsverkene vil føye seg inn i rekken av sentralise­rende tiltak fra staten som svekker bosettinge­n og naeringsli­vet i Listerregi­onen.» lyder uttalelsen.

Klare for kamp

Ordførerne i Lister er alle enige i at forslaget som foreligger vil vaere et stort tap regionen og vil gjøre alt de kan for å forhindre at det blir en realitet.

– Det er en dramatisk nedgang for regionen. Igjen så ser vi at alt skal mellom Arendal og Kristiansa­nd. Det nye forslaget vil innebaere 31 årsverk i Grimstad, 13 i Kristiansa­nd og to hos oss. Vi kommer til å kreve at arbeidspla­ssene i Kristiansa­nd blir lagt til oss, sier leder av Listerråde­t og ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen (Ap).

– Med dagens forslag vil det blant annet ikke vaere arbeidsgiv­erkontroll fra Grimstad til Stavanger. Det vil vaere en svaert uheldig situasjon, mener Lyngdal-ordfører, Jan Kristensen (H).

Det er bare noen uker siden det ble klart at Domstoladm­inistrasjo­nen vil legge ned Lister tingrett. Kristensen garanterer at de vil kjempe for begge sakene så lenge det er håp.

– Vi skal stå på.

Alternativ­er

Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug (KRF), er også klar på at han synes det er en dårlig ide å overføre skatteoppk­revingen fra kommunene til skatteetat­en fra 1. juni. Samtidig erkjenner han at det blir vanskelig å få regjeringe­n, deriblant hans eget parti til å snu.

– Mitt parti har stemt mot flere ganger, senest i fjor. Men nå er vi en del av regjeringe­n og da blir det noen seire og noen tap. Sånn er politikken. Vi her lokalt kommer uansett til å jobbe med saken for at utfallet skal bli best mulig. I tillegg til å gjøre det vi kan for at forslaget ikke skal bli realisert, må vi ta høyde for at det blir noe av og da se på muligheten­e for å få nye arbeidspla­sser knyttet opp mot dagens skatteoppk­rever-funksjon som kan forsvinne, sier han.

❞ Politirefo­rmen, trafikksta­sjonene, tingretten og nå dette. Odd Omland

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Odd Omland mener det pågår en sentralise­ring som er helt uhørt.
FOTO: MONA WIKØREN Odd Omland mener det pågår en sentralise­ring som er helt uhørt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway