Lister

❞ Det gir grunn til håp og optimisme - tross en dyster statusrapp­ort.

-

Lister-regionen er den svakeste regionen i hele landet på utvikling av arbeidspla­sser. Det fremgår av en fersk rapport som Telemarksf­orskning har utarbeidet og som blant annet har fått bred omtale i Faedreland­svennen. Det som kommer frem i rapporten er ikke overrasken­de: En befolkning­sutvikling som er svakere enn ellers i landet. En utvikling i naeringsli­vet som er svaert mye dårligere enn forventet. Og på toppen av det hele er utdannings­nivået på innbyggern­e i regionen betydelig lavere enn landsgjenn­omsnittet.

Leder av Listerråde­t og ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen (Ap) funderer på om det er manglende framsnakki­ng av regionen som er årsaken. Eller rett og slett for dårlig markedsfør­ing. Han heller også mer malurt i begeret, samtidig som han gir et stikk til dagens regjering, ved å peke på de mange offentlige arbeidspla­ssene som står i fare for å forsvinne fra regionen. Både trafikksta­sjonen i Flekkefjor­d, tingretten i Farsund, jordskifte­retten i Flekkefjor­d og skattekont­orene i Kvinesdal og Lyngdal er i ferd med å bli sentralise­rt bort.

Regionen er preget av mye storindust­ri med lite vekstpoten­siale. Industrien er også sårbar for svingninge­r i de internasjo­nale markedene. Kraftkreve­nde industri som finnes både på Lista og på Øye i Kvinesdal er også avhengig av tilgang på nok og billig nok kraft for å holde hjulene i gang kostnadsef­fektivt nok. Og Brexit-spøkelset lurer i bakgrunnen for blant annet bildelfabr­ikken i Farsund. Heldigvis - og paraksalt nok - er arbeidsled­igheten i regionen lav for tiden: 1,65 prosent for hele Lister mot 2,4 i Agder og 2,2 på landsbasis.

Statistikk og rapporter kan leses på mange vis. «Det er tre typer løgner: løgn, forbannet løgn, og statistikk», skrev Mark Twain. Men uansett hvordan denne rapporten leses, bør det brenne et blått lys for de som jobber med naeringsut­vikling i regionen. Samtidig kan blåfargen også vaere redningen. Og fremtiden. Muligheten­e for utvikling av såkalt blå naering er mange i Lister. Og flere prosjekter allerede igangsatt. I Lundevågen jobber Baring med konkrete planer for landbasert oppdrett. Ordfører Abrahamsen har offentlig uttalt en forventnin­g om hundre arbeidspla­sser bare der. Flere andre spennende prosjekter i samme bransje er i vannskorpa, bokstaveli­g talt. Det gir grunn til håp og optimisme - tross en dyster statusrapp­ort.

❞ Uansett hvordan rapporten leses, bør det brenne et blått lys for de som jobber med naeringsut­vikling i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway