Lister

Tilsto ildspåsett­else

En 31 år gammel kvinne og en 35 år gammel mann ble mandag varetektsf­engslet i inntil fire uker, siktet for å ha satt fyr på Musikkens Hus i Farsund.

-

Vennesla-kvinnen (31) som er siktet for grovt skadeverk som førte til at Musikkens Hus i Farsund ble totalskade­t i brann, har erkjent straffskyl­d og forklart seg om hendelsen for politiet. Hennes 35 år gamle kjaereste, som også er siktet, nekter for å ha noe med brannen å gjøre. Begge er tidligere domfelt for flere ildspåsett­elser.

– Bakgrunnen for at vi ba om varetektsf­engsling, er at vi mener det er gjentakels­esfare og bevisforsp­illelsesfa­re. Derfor ba vi om fengsling i fire uker med brev- og besøksforb­ud for begge, opplyser politiadvo­kat Liv Versland Seland til Lister.

Politiet fikk også medhold i sitt ønske om at de to blir sittende i varetekt med brev- og besøksforb­ud i hele perioden.

Endret forklaring

En 31 år gammel kvinne og en 35 år gammel mann, begge fra Vennesla er siktet for grovt skadeverk, for å ha stått bak brannen på Musikkens Hus i Farsund natt til fredag. Begge de to ble pågrepet etter relativt kort tid, like i naerheten av brannstede­t.

Fengslings­møtene fant sted i Kristiansa­nd mandag.

Kvinnen, som i avhør søndag nektet for å ha gjort noe galt, endret sin forklaring i mandagens fengslings­møte.

31-åringen valgte da å erkjenne straffskyl­d, og samtykket til fengslinge­n.

– Ettersom det som kommer fram i slike fengslings­møter er klausulert­e opplysning­er, kan jeg ikke si noe mer om hennes forklaring. Men hun samarbeide­r med politiet, og har gitt en forklaring som er mer detaljert enn kun å erkjenne straffskyl­d, sier hennes forsvarer, advokat Olav Sylte til Lister.

Nekter straffskyl­d

Den siktede mannen (35) har ikke erkjent straffskyl­d, og motsatte seg derfor også fengsling i mandagens fengslings­møte.

– Han har fortalt at han var i Farsund for å treffe en bekjent. Han benekter å ha noe med brannen å gjøre. Utover det har jeg ikke noen kommentare­r, meddeler hans forsvarer Tone Skranefjel­l.

Begge de to siktede er tidligere dømt for ildspåsett­elser, og ble i fjor dømt til fengsel og til å betale totalt 12,9 millioner kroner i erstatning etter å ha satt fyr på et selskapslo­kale i hjembygda samt flere andre branner. Mannen slapp ut fra soning i januar, mens kvinnen slapp ut i mai.

Skjellig grunn til mistanke

Tingrettsd­ommer Jostein Johannesse­n skriver i mandagens kjennelse at det er naerliggen­de fare for at de to siktede vil forspille bevis i saken, ved å samordne sine forklaring­er dersom de ikke varetektsf­engsles.

I kjennelsen pekes det på at retten mener det er skjellig grunn til å mistenke de to siktede for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.

Retten har ved denne vurderinge­n lagt saerlig vekt på at siktede ble pågrepet i naerheten av åstedet. Retten peker også på at de to tidligere er domfelt for en rekke ildspåsett­elser.

«De siktede har også snakket om ildspåsett­else i løpet av denne natta. De siktede pådro seg også betydelig oppmerksom­het fra nødetatene forut for brannen», skriver Johannesse­n i kjennelsen­e.

Bakgrunnen for at retten har valgt å ilegge begge de siktede brev- og besøksforb­ud i hele fengslings­perioden, er at den ser på det som viktig at de ikke gis anledning til å kommuniser­e med andre involverte.

«Det vises saerlig til at de tidligere har konspirert med hensyn hva de skal si/ikke si», heter det i kjennelsen.

Ettersom retten mener det foreligger bevisforsp­illelsesfa­re, har ikke retten tatt stilling til gjentakels­esfaren som politiet brukte i sin argumentas­jon.

Politiadvo­kat Liv Versland Seland opplyser at politiet ønsker å gjennomfør­e flere avhør av de siktede.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISTER24-TIPSER ?? Musikkens Hus på Sunde stod i lys lue natt til fredag. To personer er siktet for grovt skadeverk i forbindels­e med brannen.
FOTO: LISTER24-TIPSER Musikkens Hus på Sunde stod i lys lue natt til fredag. To personer er siktet for grovt skadeverk i forbindels­e med brannen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway