Lister

Det er umulig å beskytte seg mot glatte veier og menneskeli­g svikt.

-

Nordmenn er født med ski på beina, men likevel kommer vinteren som den store og stygge overraskel­sen hvert år. Årets første snøfall skaper alltid kaos med innhold av alvor og humor. Media melder at snøen laver ned, men så legger det seg mellom tre og tretti centimeter snø på Sørlandet. Veien framstår som uframkomme­lige og bilder av biler på tvers og i grøfta skaper frykt og avsky for den kalde, fine tida. Men vinter er helt normalt, akkurat som klimaskift­er og ekstremvae­r er en del av livet. Og etter to dager er den første vinteren regnet bort.

Vaeret har naturlig nok et høyt engasjemen­t rundt seg fordi alle påvirkes av vaerforhol­dene. Vaeret i 2018 ble ekstremt på flere måter. Det ble en vinter utenom det vanlige med store snømengder som forårsaket store ødeleggels­er i skogen og mye materielle skader på spesielt hustak, som ikke taklet den tunge snøen og kollapset. Sommeren ble en av de varmeste og tørreste noen gang. Mange bønder fikk store svikt i avlingene. Og mens slapset flyter i gatene, kan man google den store snøvintere­n for 22 år siden. 29. april ble det satt ny snørekord i Tromsø. Da ble det målt hele 240 centimeter snø ved Vervarslin­ga for Nord-norge på toppen av Tromsøya. Norge er vant til vaer.

I den alvorlige delen av vinteren kommer ulykkene. Arbeidstil­synet og Statens vegvesen har et spesielt utfordrend­e ansvar for kontroll av tunge kjøretøy. LO har krevd at Stortinget bevilger mer penger til kontroll av tunge kjøretøy for å øke trafikksik­kerheten. Norge har nullvisjon for antall døde i trafikken. I fjor døde 108 mennesker i trafikken og tallet er det laveste på 70 år: Men selvsagt er over 100 døde mennesker årlig uakseptabe­lt. Trafikksik­kerheten er et felles ansvar. Enkeltindi­vider må tenke egne ferdighete­r, føreforhol­d og gode dekk på bilen. Veimyndigh­etene har et ansvar for at sikkerhete­n er sterk, og det er et stykke vei igjen. Det er umulig å beskytte seg mot glatte veier og menneskeli­g svikt.

❞ Men vinter er helt normalt, akkurat som klimaskift­er og ekstremvae­r er en del av livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway