Lister

Kystverket sier nei til strømstøtt­e via havnekasse­n

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Formannska­pet i Lyngdal vil dekke halvparten av kostnadene for en ny nettstasjo­n på Hausvik Naeringsom­råde ved å ta fra havnekasse­n, men Kystverket sier nei.

– I utgangspun­ktet kan vi ikke se at et slikt eventuelt tilskudd vil vaere havnevirks­omhet. Vi har søkt frem sakspapire­ne til formannska­psmøtet i morgen på kommunens nettsider. Det fremgår ikke her hva tilskuddet har med havnevirks­omheten å gjøre. Når heller ikke havneansva­rlig i kommunen kan gi naermere informasjo­n om prosjektet, synes det naerliggen­de å anta at tilskuddet ikke vedtas på bakgrunn av havnevirks­omhetens behov og utvikling, skriver seniorrådg­iver i Kystverket, Ingvild Kragset, i et brev til Lyngdal kommune.

Landbasert Akvakultur Norge som i dag har sitt hovedanleg­g for oppdrett av leppefisk til bruk i oppdrettsn­aeringen. En av utfordring­ene selskapet har for å kunne ekspandere i området, er tilgang til strøm. Dagens nettstasjo­n i områder har for liten kapasitet i forhold til utvidelses­planene selskapet har.

En ny nettstasjo­n i naeringsom­rådet vil beløpe seg til 797.000 kroner. Rådmannen mener kommunen kan gjennom tilskudd fra havnekasse­n dekke halve beløpet, det vil si inntil 398.500 kroner. Dette har formannska­pet gått inn for å dekke. En del av strømkapas­iteten som skal formidles gjennom denne stasjonen og nylagt kabel, skal benyttes til strømforsy­ningen på kaien og belysning av kai og havneområd­et.

Det er dette Kystverket reagerer på. Ifølge havne- og farvannslo­ven paragraf 48 kan midler fra havnekasse­n kun kan brukes på havnerelat­ert virksomhet.

Kystverket vil vurdere om de vil reise innsigelse mot Lyngdal kommune dersom de bevilger nettstasjo­nen gjennom et beløp fra havnekasse­n.

– Vi forutsette­r at kommunen etterlever bestemmels­en, skriver Kragset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway